Timballo z bakłażanem i pomidorami. Pyszna i sycąca włoska zapiekanka
17.06.2022 12:39, aktual.: 17.06.2022 13:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapiekanki na obiad to coś, co kochamy. Robimy je zawsze, gdy brakuje nam pomysłu na obiad. Jeśli jesteś ich fanem, to koniecznie spróbuj włoskiej zapiekanki timballo z bakłażanami i pomidorami.
Timballo to popularna na Sycylii zapiekanka. Nie ma jednego słusznego przepisu- każda włoska mamma przygotowuje ją nieco inaczej. Mają jednak jeden wspólny mianownik: musi być pysznie i na bogato. Dzięki temu zapiekanka jest naprawdę sycąca. Jak na Włochy przystał0 - nie mogło zabraknąć makaronu i pomidorowego sosu.
Przepis krok po kroku na Timballo znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Timballo z bakłażanem - składniki
3 bakłażany
1 szkl. mąki pszennej
400 g makaronu
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 garść świeżej bazylii
1 łyżka soli
60 g tartego parmezanu
300 g sera mozzarelli
Przepis krok po kroku:
Zacznij od przygotowania bakłażana: odetnij łodygę i pokrój go wzdłuż na długie i cienkie plastry. Ułóż je na desce i posyp solą- w ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Obtocz plastry bakłażana w mące pszennej.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i obsmaż bakłażana. Pamiętaj, żeby do przewracania rzeczy smażonych w oleju nie używać pod żadnym pozorem plastikowych akcesoriów. Kiedy bakłażany zarumienią się z obu stron- zdejmij je z patelni. Połóż na ręczniku papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zarumienią- wlej passatę pomidorową i dodaj liście świeżej bazylii. Dopraw całość solą i zagotuj. Odłóż część sosu- polejesz nim później zapiekankę.
Do miski przełóż ugotowany makaron. Sprawdzą się tutaj praktycznie wszystkie kształty. Zalej makaron pomidorowym sosem, dodaj kawałki mozzarelli, starty parmezan oraz pokrojonego w kostkę bakłażana (nie dodawaj całego). Wymieszaj składniki.
Formę do babki wyłóż plastrami smażonego bakłażana.
Wypełnij środek przygotowanym farszem z makaronem. Zawiń plastry warzywa, żeby przykryły sos i wstaw zapiekankę do piekarnika na 20 minut (180 stopni Celsjusza). Po upieczeniu polej zapiekankę pozostałym sosem pomidorowym, posyp startym parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Nasza włoska zapiekanka makaronowa jest już gotowa. Smacznego!