Timballo z bakłażanem i pomidorami. Pyszna i sycąca włoska zapiekanka
Zapiekanki na obiad to coś, co kochamy. Robimy je zawsze, gdy brakuje nam pomysłu na obiad. Jeśli jesteś ich fanem, to koniecznie spróbuj włoskiej zapiekanki timballo z bakłażanami i pomidorami.
17.06.2022 | aktual.: 17.06.2022 13:49
Timballo to popularna na Sycylii zapiekanka. Nie ma jednego słusznego przepisu- każda włoska mamma przygotowuje ją nieco inaczej. Mają jednak jeden wspólny mianownik: musi być pysznie i na bogato. Dzięki temu zapiekanka jest naprawdę sycąca. Jak na Włochy przystał0 - nie mogło zabraknąć makaronu i pomidorowego sosu.
Przepis krok po kroku na Timballo znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Timballo z bakłażanem - składniki
3 bakłażany
1 szkl. mąki pszennej
400 g makaronu
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 garść świeżej bazylii
1 łyżka soli
60 g tartego parmezanu
300 g sera mozzarelli
Przepis krok po kroku:
Zacznij od przygotowania bakłażana: odetnij łodygę i pokrój go wzdłuż na długie i cienkie plastry. Ułóż je na desce i posyp solą- w ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Obtocz plastry bakłażana w mące pszennej.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i obsmaż bakłażana. Pamiętaj, żeby do przewracania rzeczy smażonych w oleju nie używać pod żadnym pozorem plastikowych akcesoriów. Kiedy bakłażany zarumienią się z obu stron- zdejmij je z patelni. Połóż na ręczniku papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zarumienią- wlej passatę pomidorową i dodaj liście świeżej bazylii. Dopraw całość solą i zagotuj. Odłóż część sosu- polejesz nim później zapiekankę.
Do miski przełóż ugotowany makaron. Sprawdzą się tutaj praktycznie wszystkie kształty. Zalej makaron pomidorowym sosem, dodaj kawałki mozzarelli, starty parmezan oraz pokrojonego w kostkę bakłażana (nie dodawaj całego). Wymieszaj składniki.
Formę do babki wyłóż plastrami smażonego bakłażana.
Wypełnij środek przygotowanym farszem z makaronem. Zawiń plastry warzywa, żeby przykryły sos i wstaw zapiekankę do piekarnika na 20 minut (180 stopni Celsjusza). Po upieczeniu polej zapiekankę pozostałym sosem pomidorowym, posyp startym parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Nasza włoska zapiekanka makaronowa jest już gotowa. Smacznego!