PrzepisProste przepisyTo najlepszy syrop na przeziębienia. Zwalczysz kaszel bez drogich preparatów z apteki

To najlepszy syrop na przeziębienia. Zwalczysz kaszel bez drogich preparatów z apteki

Za rogiem już czai się jesień, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na przeziębienia. Jeśli chcesz uniknąć choroby, przygotuj ten naturalny specyfik. Unikniesz chrypki, kataru i kaszlu.

Domowy syrop, który pomoże w walce z przeziębieniem
Domowy syrop, który pomoże w walce z przeziębieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

14.09.2023 09:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesienią, kiedy to po wakacjach wracamy do biur i szkół, zaczynamy chorować. Nagle, z niewiadomych przyczyn, łapiemy katar, kaszel czy ból gardła, który nierzadko zamienia się w anginę.

Czy można tego uniknąć? Tak. Wystarczy, że przygotujesz domowy sok z buraka, który wesprze odporność, podniesie poziom żelaza i dostarczy organizmowi cennych mikroelementów. Wyjaśniamy, jak go zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż do słoika i zalej miodem. Zapomnisz o sezonowym przeziębieniu

Burak to jedno z najzdrowszych warzyw. Obfituje w witaminę C, magnez, wapń, cynk oraz żelazo. Dostarcza organizmowi antyoksydantów w postaci polifenoli, flawonoidów czy przeciwzapalnych saponin. Na bazie tego warzywa, przygotujesz magiczny specyfik, który wesprze twoją odporność. Przygotuj go już dziś, a jesienią ominą cię sezonowe przeziębienia.

Przepis na domowy sok z buraka znaleźliśmy na Tik Toku. Opublikowała go Ewa Kozioł, dyplomowana zielarka, założycielka bloga Zielony Zagonek, propagatorka ekologicznego stylu życia, autorka sześciu książek (m.in. bestsellerowego "Wyrzuć chemię z domu").

Jak przygotować domowy syrop z buraka?

Potrzebujesz trzech buraków (najlepsze będą ekologiczne — znajdziesz je zarówno w markecie, jak i na targu), miodu i cytryny. Zacznij od przygotowania warzyw. Buraki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż go do dużego, hermetycznie zamykanego słoika i zalej go sokiem z całej cytryny. Na końcu, dodaj słoiczek miodu (możesz zastąpić go 100 g cukru). Na końcu, zamknij słoik i wstaw go do lodówki. Po dwóch tygodniach puści sok. Pij po jednej łyżce, dwa razy dziennie. Możesz podać go także dzieciom, które ukończyły trzy lata i nie mają uczulenia na miód.

Ewa Kozioł zaznaczyła, że w przypadku uporczywego, suchego kaszlu, sok można spożywać co godzinę, po jednej łyżce stołowej. Dla najlepszych efektów połącz specyfik z sokiem z cytryny. Po trzech dniach kaszel powinien zniknąć. Jak długo pić sok? Przez cały sezon jesienno-zimowy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl