To najzdrowszy kebab. Jeśli masz ochotę na fast food, jest idealnym rozwiązaniem

Czy słowa "kebab" i "zdrowie" mają w ogóle prawo występować w jednym zdaniu? Z tym przepisem — jak najbardziej! Zobacz, jak przygotować najzdrowszy kebab w domu i zrezygnuj z tych, które kupiłbyś na mieście. To nie tylko kwestia wpływu na organizm, ale i na twoje kubki smakowe. To danie posmakuje dosłownie każdemu!

ObrazekNajzdrowszy domowy kebab - Pyszności; foto: Canva

Według różnych źródeł w Polsce jest już kilkadziesiąt tysięcy lokali specjalizujących się w kebabie. Ta bliskowschodnia potrawa ewidentnie odnalazła nad Wisłą swoje miejsce i nic nie wskazuje na to, że miałaby je opuścić. Nawet pomimo tego, że nie powinno się jej uznawać za przykład zdrowego i odpowiedzialnego stołowania na mieście.

Obrazek
Zdrowy kebab - jak go zrobić? - Pyszności; foto: Canva

Statystyczny kebab, to znaczy taki, który waży 350 gramów, to aż około 800 kalorii. Oczywiście te dane potrafią się znacznie zmieniać: wszystko zależy od tego, na jakie dodatki w kebabie się decydujemy. Pozwólcie jednak, że mimo wszystko uogólnimy: to danie po prostu nie należy do najzdrowszych. Głównym problemem stanowi oczywiście mięso (niejednokrotnie słabej jakości) i pełne syropu glukozowo-fruktozowego sosy. Wniosek? Jeśli zadbamy o te elementy i dodamy do nich standardową dla kebaba surówkę, to może okazać się, że właśnie jemy coś... naprawdę zdrowego. Nie wierzysz, że się da? To zobacz poniższy przepis!

Najzdrowszy kebab

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 pełnoziarniste chlebki pita
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • przyprawa curry
  • ostra i słodka papryka
  • sól, pieprz

Sos:

  • 250 ml jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Czerwona kapusta i kebab często idą w parze - Pyszności; foto: Canva
  1. Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w paski. Zamarynuj je w odrobinie oleju i przyprawach: soli, pieprzu, curry, ostrej i słodkiej papryce. Wstaw do lodówki. Po godzinie usmaż kurczaka na patelni.
  2. Kapustę drobno posiekaj i ugnieć z niewielką ilością soli. Odstaw na godzinę, żeby zmiękła. Pomidory, ogórka i cebulę pokrój w półplasterki.
  3. Do oddzielnej miski przełóż jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę pietruszki. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  4. Pitę podgrzej (np. na patelni grillowej). Spód wysmaruj sosem, a na nim ułóż surówkę z kapusty, mięso i pozostałe warzywa. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej