PrzepisFitTofu w stylu meksykańskim

Tofu w stylu meksykańskim

Obiad z tofu w roli głównej zrobi furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji ?

Tofu w stylu meksykańskim
Pyszności

02.02.2019 | aktual.: 10.09.2020 13:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

  1. 200 g tofu
  2. 2 łyżki sos sojowy
  3. 600 ml bulion warzywny
  4. 1 łyżeczka papryka słodka
  5. 1 szczypta pieprz cayenne
  6. 1-2 łyżki majeranek świeży
  7. 1 szkl. passata pomidorowa
  8. 200 g ryż naturalny surowy
  9. 250 g czarna fasola
  10. 1 szczypta sól
  11. 2-3 szt. liście laurowe
  12. 1 łyżeczka słodka papryka
  13. 1 łyżeczka kmin rzymski mielony
  14. 1 szczypta pieprz cayenne opcjonalnie
  15. 1/4 szkl. oliwa z oliwek
  16. 2-3 szt. cebulka dymka
  17. 3 szt. łodyga selera
  18. 1 szt. papryka czerwona
  19. 2-3 szt. ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od doprawienia tofu. W tym celu dodaj do niego: sos sojowy, oliwę z oliwek, pieprz cayenne, kmin rzymski oraz paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, seler naciowy oraz czerwoną paprykę.

Obraz

3. Następnie dodaj czosnek, majeranek, paprykę słodką, pieprz cayenne, liście laurowe, passatę pomidorową oraz bulion warzywny.

Obraz

4. Dodaj surowy ryż i gotuj ok. 30 minut.

Obraz

5. Na samym końcu wrzuć na patelnię czarną fasolę i dopraw solą. Mieszankę połącz z tofu i to wszystko.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz