Tofu w stylu meksykańskim

Obiad z tofu w roli głównej zrobi furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 200 g tofu
  2. 2 łyżki sos sojowy
  3. 600 ml bulion warzywny
  4. 1 łyżeczka papryka słodka
  5. 1 szczypta pieprz cayenne
  6. 1-2 łyżki majeranek świeży
  7. 1 szkl. passata pomidorowa
  8. 200 g ryż naturalny surowy
  9. 250 g czarna fasola
  10. 1 szczypta sól
  11. 2-3 szt. liście laurowe
  12. 1 łyżeczka słodka papryka
  13. 1 łyżeczka kmin rzymski mielony
  14. 1 szczypta pieprz cayenne opcjonalnie
  15. 1/4 szkl. oliwa z oliwek
  16. 2-3 szt. cebulka dymka
  17. 3 szt. łodyga selera
  18. 1 szt. papryka czerwona
  19. 2-3 szt. ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od doprawienia tofu. W tym celu dodaj do niego: sos sojowy, oliwę z oliwek, pieprz cayenne, kmin rzymski oraz paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, seler naciowy oraz czerwoną paprykę.

Obrazek

3. Następnie dodaj czosnek, majeranek, paprykę słodką, pieprz cayenne, liście laurowe, passatę pomidorową oraz bulion warzywny.

Obrazek

4. Dodaj surowy ryż i gotuj ok. 30 minut.

Obrazek

5. Na samym końcu wrzuć na patelnię czarną fasolę i dopraw solą. Mieszankę połącz z tofu i to wszystko.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy