Niebezpieczne toksyny podczas grillowania! Jak im zapobiec?

Toksyny z grilla – jak im zapobiec podczas grillowania? Co trzeba zrobić, żeby na grillu nie było toksyn? Sezon grillowy powoli się rozkręca, a już wkrótce w pełni będziemy rozkoszować się smakiem pyszności z grilla. Zanim jednak skusisz się na pyszną kiełbasę, sprawdź jak mądrze i zdrowo grillować.

Obrazek
Ewa

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej podają: 200 gramów kiełbasy przyrządzonej na grillu węglowym dostarcza 100 razy więcej szkodliwych substancji niż 20 wypalonych papierosów. Jak tego uniknąć i co nam szkodzi?

Obrazek

Toksyny podczas grillowania – jakie, na co uważać, jak zapobiegać?

Mogłoby się wydawać, że grillowanie to jeden z najlepszych sposób obróbki mięsa. Niewłaściwe przyrządzanie jedzenia na grillu może być jednak dość niebezpieczne. Podczas takiej obróbki mięsa powstają i uwalniają się substancje uznawane za rakotwórcze. Jakie są toksyny z grilla i jak im zapobiec? Na co uważać podczas grillowania?

  • dioksyny- Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała je jako kancerogen z grupy 1, czyli substancję, co do której rakotwórczego działania nie ma wątpliwości. Zanieczyszczone jest nimi powietrze i jedzenie. Badanie przeprowadzone przez francuską organizację ekologiczną Robin des Bois wykazało, że podczas dwugodzinnego grillowania uwalniana jest podobna ilość dioksyn co w przypadku wypalenia… 220 tys. papierosów.
  • furanty- to właściwie grupa złożona z ponad 130 związków o pokrewnej budowie i funkcji. Zostały zaklasyfikowane do tzw. trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO) – substancji chemicznych, które wyróżniają się dużą trwałością, zdolnością do ulegania akumulacji w tkance tłuszczowej oraz szybkiego rozprzestrzeniania się w środowisku. Wydzielają się podczas grillowania. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem w 1997 r. uznała furany za związki potencjalnie rakotwórcze i mutagenne, czyli mogące wywołać genetyczne mutacje i wady
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne- to jeszcze liczniejsza grupa, bo obejmuje ponad dwieście związków. Najgorszą sławą cieszą się benzopireny. Według jednego z badań, 200g porcja kiełbasy z grilla może zawierać aż 42 mikrogramy benzopirenu. Podczas palenia do organizmu dostarczamy "tylko" 0,4 mikrograma tej substancji. Badania naukowe wykazują, że mogą one powodować zmiany nowotworowe w różnych tkankach naszego ciała.
  • HCA- należą do najbardziej mutagennych i rakotwórczych substancji w żywności. Powstają w wysokobiałkowych produktach (jak ryby i mięso), które poddawane są wysokiej obróbce termicznej. Według ustaleń amerykańskiej agencji rządowej National Cancer Institute istnieje korelacja między częstym spożywaniem mięsa poddanego obróbce w wysokiej temperaturze i występowaniem nowotworów jelit, trzustki oraz piersi
  • Glikotoksyny- gromadzą się w naszym organizmie z wiekiem. Nadmiar AGE w organizmie prowadzi do wzmożonych procesów oksydacyjnych, wywołuje procesy zapalne i prowadzi do chorób przewlekłych np. cukrzycy czy chorób układu krążenia.

Jak zdrowo grillować?

Są jednak patenty, które umożliwią Ci zdrowsze grillowanie bez obaw o toksyny.

Jak zdrowo grillować? Unikaj grillowania nad płomieniem

Nie grilluj jedzenia bezpośrednio nad dużym ogniem. Mogą się zwęglić, a to właśnie w tym zwęgleniu najwięcej jest szkodliwych substancji.

jak grillować

Jak zdrowo grillować? Ogranicz mięso

Chociaż grill kojarzy nam się głównie z kiełbasą, kurczakiem i karkówką, to warto zastąpić część mięsa warzywami. Mają one mniej toksyn!

Jak zdrowo grillować? Zadbaj o marynatę

Odpowiednia marynata to podstawa nie tylko smaku. Marynata z kwaśnych składników, np. soku z cytryny lub limonki, czy octu balsamicznego pozwala obniżyć ilość toksyn w grillowanym mięsie nawet o połowę. Dodatkowo skraca to czas pieczenia!

Obrazek

Jak zdrowo grillować? Odpowiedni czas

Mięso grilluj powoli, na mniejszym ogniu i zdejmij wtedy, gdy tylko będzie gotowe. Jeśli opiekasz pieczywo na grillu, zdejmuj je, gdy ma złoty kolor. Unikaj brązowego i sczerniałego chleba.

Jak zdrowo grillować? Nie kładź mięsa bezpośrednio na ruszcie

Najlepiej kładź je na specjalnych tackach, a nie bezpośrednio na grillowym ruszcie. Ochronią one mięso przed toksynami z dymu.

Obrazek
pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty