Niebezpieczne toksyny podczas grillowania! Jak im zapobiec?

Toksyny z grilla – jak im zapobiec podczas grillowania? Co trzeba zrobić, żeby na grillu nie było toksyn? Sezon grillowy powoli się rozkręca, a już wkrótce w pełni będziemy rozkoszować się smakiem pyszności z grilla. Zanim jednak skusisz się na pyszną kiełbasę, sprawdź jak mądrze i zdrowo grillować.

Obrazek
Ewa

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej podają: 200 gramów kiełbasy przyrządzonej na grillu węglowym dostarcza 100 razy więcej szkodliwych substancji niż 20 wypalonych papierosów. Jak tego uniknąć i co nam szkodzi?

Obrazek

Toksyny podczas grillowania – jakie, na co uważać, jak zapobiegać?

Mogłoby się wydawać, że grillowanie to jeden z najlepszych sposób obróbki mięsa. Niewłaściwe przyrządzanie jedzenia na grillu może być jednak dość niebezpieczne. Podczas takiej obróbki mięsa powstają i uwalniają się substancje uznawane za rakotwórcze. Jakie są toksyny z grilla i jak im zapobiec? Na co uważać podczas grillowania?

  • dioksyny- Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała je jako kancerogen z grupy 1, czyli substancję, co do której rakotwórczego działania nie ma wątpliwości. Zanieczyszczone jest nimi powietrze i jedzenie. Badanie przeprowadzone przez francuską organizację ekologiczną Robin des Bois wykazało, że podczas dwugodzinnego grillowania uwalniana jest podobna ilość dioksyn co w przypadku wypalenia… 220 tys. papierosów.
  • furanty- to właściwie grupa złożona z ponad 130 związków o pokrewnej budowie i funkcji. Zostały zaklasyfikowane do tzw. trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO) – substancji chemicznych, które wyróżniają się dużą trwałością, zdolnością do ulegania akumulacji w tkance tłuszczowej oraz szybkiego rozprzestrzeniania się w środowisku. Wydzielają się podczas grillowania. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem w 1997 r. uznała furany za związki potencjalnie rakotwórcze i mutagenne, czyli mogące wywołać genetyczne mutacje i wady
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne- to jeszcze liczniejsza grupa, bo obejmuje ponad dwieście związków. Najgorszą sławą cieszą się benzopireny. Według jednego z badań, 200g porcja kiełbasy z grilla może zawierać aż 42 mikrogramy benzopirenu. Podczas palenia do organizmu dostarczamy "tylko" 0,4 mikrograma tej substancji. Badania naukowe wykazują, że mogą one powodować zmiany nowotworowe w różnych tkankach naszego ciała.
  • HCA- należą do najbardziej mutagennych i rakotwórczych substancji w żywności. Powstają w wysokobiałkowych produktach (jak ryby i mięso), które poddawane są wysokiej obróbce termicznej. Według ustaleń amerykańskiej agencji rządowej National Cancer Institute istnieje korelacja między częstym spożywaniem mięsa poddanego obróbce w wysokiej temperaturze i występowaniem nowotworów jelit, trzustki oraz piersi
  • Glikotoksyny- gromadzą się w naszym organizmie z wiekiem. Nadmiar AGE w organizmie prowadzi do wzmożonych procesów oksydacyjnych, wywołuje procesy zapalne i prowadzi do chorób przewlekłych np. cukrzycy czy chorób układu krążenia.

Jak zdrowo grillować?

Są jednak patenty, które umożliwią Ci zdrowsze grillowanie bez obaw o toksyny.

Jak zdrowo grillować? Unikaj grillowania nad płomieniem

Nie grilluj jedzenia bezpośrednio nad dużym ogniem. Mogą się zwęglić, a to właśnie w tym zwęgleniu najwięcej jest szkodliwych substancji.

jak grillować

Jak zdrowo grillować? Ogranicz mięso

Chociaż grill kojarzy nam się głównie z kiełbasą, kurczakiem i karkówką, to warto zastąpić część mięsa warzywami. Mają one mniej toksyn!

Jak zdrowo grillować? Zadbaj o marynatę

Odpowiednia marynata to podstawa nie tylko smaku. Marynata z kwaśnych składników, np. soku z cytryny lub limonki, czy octu balsamicznego pozwala obniżyć ilość toksyn w grillowanym mięsie nawet o połowę. Dodatkowo skraca to czas pieczenia!

Obrazek

Jak zdrowo grillować? Odpowiedni czas

Mięso grilluj powoli, na mniejszym ogniu i zdejmij wtedy, gdy tylko będzie gotowe. Jeśli opiekasz pieczywo na grillu, zdejmuj je, gdy ma złoty kolor. Unikaj brązowego i sczerniałego chleba.

Jak zdrowo grillować? Nie kładź mięsa bezpośrednio na ruszcie

Najlepiej kładź je na specjalnych tackach, a nie bezpośrednio na grillowym ruszcie. Ochronią one mięso przed toksynami z dymu.

Obrazek
pixabay

Wybrane dla Ciebie

Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty