Tomasz Sekielski zrzucił niemal 100 kilogramów. Zdradził, co jadł

Tomasz Sekielski przeszedł ogromną metamorfozę. Zrzucił niemal 100 kilogramów. Zdradził sekret swojej przemiany i dwa sprawdzone przepisy na zdrowe dania. Jesteście ciekawi, w jaki sposób tak znacząco odmienił swoje życie?

Tomasz Sekielski metamorfoza- Pyszności/ źródło: instagram.com/tomaszsekielskiTomasz Sekielski metamorfoza- Pyszności/ źródło: instagram.com/tomaszsekielski
Ewa

Pan Tomasz to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich dziennikarzy. Głośno było o nim w ostatnich latach dzięki produkcjom dwóch filmów dokumentalnych pt. „Tylko nie mów nikomu” i „Zabawa w chowanego”. W przestrzeni medialnej przykuł również uwagę niesamowitą metamorfozą.

Tomasz Sekielski zdradził sekret swojej diety

Dziennikarz chorował na otyłość. W momencie, gdy jego waga wskazała 185 kilogramów, postanowił zawalczyć o swoje zdrowie. Do swojego jadłospisu wprowadził szereg zmian i modyfikacji. Poddał się również interwencji chirurgicznej- przeszedł operacją bariatryczną, polegającą na resekcji 4/5 żołądka. Do tego dorzucił również sporą dawkę ruchu. Dziś na swoim Instagramie pokazuje zdjęcia, na których nie przypomina siebie sprzed lat- udało mu się zrzucić prawie 100 kilogramów.

Dziennikarz podzielił się ze swoimi obserwatorami dwoma przepisami, które na stałe zagościły w jego jadłospisie. Jest to krem z buraka oraz krewetki w mleku kokosowym z komosa i szpinakiem.

Krem z buraka Tomasza Sekielskiego

Składniki:

  • 500 g obranych buraków
  • 215 g marchewki
  • 190 g jabłek
  • 180 g pietruszki
  • 200 g cebuli
  • 200 g czerwonej papryki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 20 g oliwy
  • 1,5 litra wody
  • 10 g pestek dyni

Sposób przygotowania:

Marchewkę, buraki i pietruszki obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka. Zalej je wodą i zagotuj. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż pokrojone jabłka, cebulę i paprykę. Gdy już się zeszklą- dodaj je do gotujących się warzyw. Gdy wszystkie warzywa zmiękną- wrzuć pomidory z puszki (razem z całym sokiem). Całość zagotuj, zblenduj na gładki krem i przelej do talerza. Udekoruj pestkami dyni.

Obrazek

Krewetki w mleku kokosowym

Składniki:

  • 450 g krewetek
  • 60 g czerwonej pasty curry
  • 15 g oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 150 g mleka kokosowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 450 g szpinaku
  • 15 g masła
  • 150 g komosy ryżowej

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmroź i usuń z nich pancerzyki. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę oliwy. Dorzuć jeszcze pastę curry i marynuj całość przez godzinę. Następnie podsmaż owoce morza na patelni z roztopionym masłem i zalej mlekiem kokosowym. Dorzuć świeży lub rozmrożony szpinak i podsmaż chwilę całość. Podaj z ugotowaną komosą ryżową.

A może masz ochotę na pyszny krem szparagowy?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej