Tomasz Sekielski zrzucił niemal 100 kilogramów. Zdradził, co jadł
Tomasz Sekielski przeszedł ogromną metamorfozę. Zrzucił niemal 100 kilogramów. Zdradził sekret swojej przemiany i dwa sprawdzone przepisy na zdrowe dania. Jesteście ciekawi, w jaki sposób tak znacząco odmienił swoje życie?
29.04.2023 | aktual.: 29.04.2023 10:20
Pan Tomasz to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich dziennikarzy. Głośno było o nim w ostatnich latach dzięki produkcjom dwóch filmów dokumentalnych pt. „Tylko nie mów nikomu” i „Zabawa w chowanego”. W przestrzeni medialnej przykuł również uwagę niesamowitą metamorfozą.
Tomasz Sekielski zdradził sekret swojej diety
Dziennikarz chorował na otyłość. W momencie, gdy jego waga wskazała 185 kilogramów, postanowił zawalczyć o swoje zdrowie. Do swojego jadłospisu wprowadził szereg zmian i modyfikacji. Poddał się również interwencji chirurgicznej- przeszedł operacją bariatryczną, polegającą na resekcji 4/5 żołądka. Do tego dorzucił również sporą dawkę ruchu. Dziś na swoim Instagramie pokazuje zdjęcia, na których nie przypomina siebie sprzed lat- udało mu się zrzucić prawie 100 kilogramów.
Dziennikarz podzielił się ze swoimi obserwatorami dwoma przepisami, które na stałe zagościły w jego jadłospisie. Jest to krem z buraka oraz krewetki w mleku kokosowym z komosa i szpinakiem.
Krem z buraka Tomasza Sekielskiego
Składniki:
- 500 g obranych buraków
- 215 g marchewki
- 190 g jabłek
- 180 g pietruszki
- 200 g cebuli
- 200 g czerwonej papryki
- 400 g pomidorów z puszki
- 20 g oliwy
- 1,5 litra wody
- 10 g pestek dyni
Sposób przygotowania:
Marchewkę, buraki i pietruszki obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka. Zalej je wodą i zagotuj. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż pokrojone jabłka, cebulę i paprykę. Gdy już się zeszklą- dodaj je do gotujących się warzyw. Gdy wszystkie warzywa zmiękną- wrzuć pomidory z puszki (razem z całym sokiem). Całość zagotuj, zblenduj na gładki krem i przelej do talerza. Udekoruj pestkami dyni.
Krewetki w mleku kokosowym
Składniki:
- 450 g krewetek
- 60 g czerwonej pasty curry
- 15 g oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 150 g mleka kokosowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 450 g szpinaku
- 15 g masła
- 150 g komosy ryżowej
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmroź i usuń z nich pancerzyki. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę oliwy. Dorzuć jeszcze pastę curry i marynuj całość przez godzinę. Następnie podsmaż owoce morza na patelni z roztopionym masłem i zalej mlekiem kokosowym. Dorzuć świeży lub rozmrożony szpinak i podsmaż chwilę całość. Podaj z ugotowaną komosą ryżową.
A może masz ochotę na pyszny krem szparagowy?