WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Sąd podjął decyzję wobec Ukraińców

Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Torcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premium

Wafel przekładany masą, którym zajadaliśmy się za dzieciaka, może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że dodasz do niego dwa składniki, które podkręcą jego smak na maksa. Nie zapomnij też o samej formie podania. Torcik waflowy na pewno zrobi wrażenie na całej rodzinie. Dokładną instrukcję przygotowania deseru znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na torcik waflowy:

  • 1 opakowanie wafli tortowych okrągłych,
  • 200 g masła,
  • 370 g mleka skondensowanego,
  • 100 g orzeszków ziemnych,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Składniki potrzebne do dekoracji:

  • 50 g masy kajmakowej,
  • 20 g orzeszków ziemnych solonych do posypania,
  • 20 g wiórków kokosowych do posypania.

O czym warto pamiętać:

  1. Użyj okrągłych wafli, aby domowy deser jak w największym stopniu przypominał tort.
  2. Do przygotowania masy wykorzystaj miękkie masło (nie powinno być prosto z lodówki, lecz w temperaturze pokojowej). Tylko wtedy z łatwością utrzesz je na puszysty krem, który idealnie połączy się z pozostałymi składnikami.
  3. Do masy dodaj drobno posiekane orzeszki.
  4. Część gotowej masy rozprowadź na waflu, po czym przykryj ją kolejnym waflem. Cały proces powtarzaj do wyczerpania składników.
  5. Torcik po złożeniu wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny.
  6. Nie zapomnij obciążyć go deską do krojenia. W ten sposób ułatwisz sklejanie poszczególnych warstw.
  7. Przed podaniem udekoruj tort masą kajmakową, orzeszkami ziemnymi i wiórkami kokosowymi.
  8. Przed podaniem podziel torcik na mniejsze kawałki.
Więcej wideo
Miseczki z salami staną się hitem na imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz zrobićMiseczki z salami staną się hitem na imprezie andrzejkowej. Koniecznie musisz zrobić
W mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczkąW mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczką
Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innegoSałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Domowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stoleDomowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stole
Dewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersjiDewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersji
Obiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennieObiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennie
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodłoPuszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Wybrane dla Ciebie
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową