Wafel przekładany masą, którym zajadaliśmy się za dzieciaka, może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że dodasz do niego dwa składniki, które podkręcą jego smak na maksa. Nie zapomnij też o samej formie podania. Torcik waflowy na pewno zrobi wrażenie na całej rodzinie. Dokładną instrukcję przygotowania deseru znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na torcik waflowy:
- 1 opakowanie wafli tortowych okrągłych,
- 200 g masła,
- 370 g mleka skondensowanego,
- 100 g orzeszków ziemnych,
- 100 g wiórków kokosowych.
Składniki potrzebne do dekoracji:
- 50 g masy kajmakowej,
- 20 g orzeszków ziemnych solonych do posypania,
- 20 g wiórków kokosowych do posypania.
O czym warto pamiętać:
- Użyj okrągłych wafli, aby domowy deser jak w największym stopniu przypominał tort.
- Do przygotowania masy wykorzystaj miękkie masło (nie powinno być prosto z lodówki, lecz w temperaturze pokojowej). Tylko wtedy z łatwością utrzesz je na puszysty krem, który idealnie połączy się z pozostałymi składnikami.
- Do masy dodaj drobno posiekane orzeszki.
- Część gotowej masy rozprowadź na waflu, po czym przykryj ją kolejnym waflem. Cały proces powtarzaj do wyczerpania składników.
- Torcik po złożeniu wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny.
- Nie zapomnij obciążyć go deską do krojenia. W ten sposób ułatwisz sklejanie poszczególnych warstw.
- Przed podaniem udekoruj tort masą kajmakową, orzeszkami ziemnymi i wiórkami kokosowymi.
- Przed podaniem podziel torcik na mniejsze kawałki.