Tort pień drzewa z kremem czekoladowym. Bajkowy, leśny tort, którym zachwycisz swoim gości
Bajeczny leśny tort pień drzewa sprawi, że Twoi goście oniemieją z zachwytu. Jego przygotowanie jest naprawdę proste.
02.11.2022 | aktual.: 18.03.2024 13:35
Tort jak z bajki
Chociaż mogłoby się wydawać, że stworzenie bajecznie pięknego i jednocześnie pysznego tortu jest ogromnym wyzwaniem, to dziś udowodnimy Ci, że jest inaczej. Ten słodki wypiek w kształcie ściętego pnia drzewa przygotujesz bez specjalnego sprzętu ani bez dodatku masy cukrowej. Całość jest w pełni jadalna i barwiona jedynie naturalnymi barwnikami. W tym torcie zakochasz się od pierwszego wejrzenia i... od pierwszego kęsa. Miękki biszkopt z czekoladowym kremem, przełamany świeżymi owocami, to nasz patent na słodki sukces.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Tort pień drzewa
Składniki:
Składniki na 1 biszkopt (trzeba 2 biszkopty)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g czekolady mlecznej
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 g masła
Biszkopt szpinakowy:
- 100 g szpinaku
- 75 g mąki krupczatki
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 40 ml oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
Dodatkowo:
- maliny
- borówki
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Do dużej miski dodaj białka i ubij je na puszystą pianę wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, proszek do pieczenia i mąkę, cały czas miksując masę.
Blaszkę do pieczenia posmaruj masłem lub margaryną i wysyp bułką tartą. Przelej powstałą masę do blaszki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Po upieczeniu zawiń biszkopt w rulon wraz z czystą ściereczką. Zerknij na nasz filmik, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić. Drugą porcję przygotuj w taki sam sposób.
Czas na zielony biszkopt. Do wąskiego i wysokiego naczynia wlej olej i dodaj umyte liście szpinaku. Zblenduj całość na jednolitą masę. Do dużej miski dodaj jajko oraz cukier i rozetrzyj na puszystą, jasną masę. Dodaj zblendowany szpinak i wymieszaj. Następnie dorzuć proszek do pieczenia, sodę oraz mąkę i zmiksuj całość. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut w 175 stopniach.
Przejdź do przygotowania kremu. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i śmietankę. Upieczony biszkopt podziel na długie części. Posmaruj rozpuszczoną czekoladą i zawiń pasek biszkoptu w rulon. Kolejne części również smaruj czekoladą i zawijaj, dokładając poprzednie rulony. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Powstały rulon ustaw pionowo i wstaw do lodówki, aby stężało. Po tym czasie wyjmij ciasto i posmaruj brzegi pozostałą masą czekoladową. Rób to od dołu do góry tworząc korę.
Upieczony biszkopt szpinakowy pokrusz i ułóż jako mech. Dodaj świeże owoce i gotowe. Prosty i pyszny tort, którym zachwycisz swoich gości aż prosi się o zjedzenie. Smacznego!