Przepis na pyszny tort wątróbkowy na Wielkanoc. Ania Mucha jadła taki rok temu
Każdy z nas zna barszcz ukraiński. Niektórzy kosztowali też śledzi pod szubą - kolejnej narodowej potrawy naszych wschodnich sąsiadów. Sytuacja sprawiła, że staliśmy się sobie bardziej bliscy. Poznajemy też bliżej ukraińską kuchnię. Jednym z jej najbardziej oryginalnych dań i jednocześnie kulinarnych przebojów jest tort wątróbkowy.
07.04.2023 | aktual.: 07.04.2023 22:44
Niektórym danie może się wydawać kontrowersyjne, ale warto się przemóc, bo smakuje obłędnie. Przekonała się o tym między innymi Anna Mucha, która kosztowała tej potrawy w ubiegłą Wielkanoc.
- napisała wówczas gwiazda na swoim Instagramie.
Tort wątróbkowy - doskonała przekąska
Z tortem łączy go tylko nazwa i ładny wygląd. Na Ukrainie serwowany jest zazwyczaj jako przystawka i zakąska. W każdej rodzinie dodaje się do niego sekretne składniki. Mogą to m.in. być smażone pieczarki lub jajko na twardo. Do jego klasycznej wersji używa się majonezu z czosnkiem. Ci, którzy sumiennie kontrolują swój dzienny limit kalorii, mogą zamiast majonezu użyć domowego sosu tzatziki. Przygotowanie ukraińskiego tortu wątróbkowego nie jest skomplikowane, przekonaj się!
Tort watróbkowy - przepis
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1/2 l mleka
- 4 jajka
- 1/2 l wody
- 2 l serwatki
- 1 cebula
- 2 szkl. mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Farsz:
- 2 duże marchewki
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- 6 łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
- Zacznij od farszu: marchewki ugotuj w osolonej wodzie. Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj 3 łyżki majonezu, przeciśnięty czosnek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotuj na twardo. Obierz, oddziel żółtka od białek i zetrzyj osobno na tarce o grubych oczkach. Dodaj pozostały majonez, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Teraz czas na placki: wątróbkę i cebulę oczyść i przepuść przez maszynkę z drobnym sitkiem. Jajka, mleko, wodę, mąkę pszenną wymieszaj razem, dodaj zmieloną wątróbkę, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki wielkości naleśników. Pierwszy posmaruj połową masy z białek, przykryj następnym i posmaruj masą z żółtek albo z marchewki.
- Układaj placki i smaruj na przemian aż do wyczerpania składników. Wierzch tortu posmaruj majonezem i udekoruj: marchewką, natką pietruszki i startym żółtkiem.