Przepis na pyszny tort wątróbkowy na Wielkanoc. Ania Mucha jadła taki rok temu
Każdy z nas zna barszcz ukraiński. Niektórzy kosztowali też śledzi pod szubą - kolejnej narodowej potrawy naszych wschodnich sąsiadów. Sytuacja sprawiła, że staliśmy się sobie bardziej bliscy. Poznajemy też bliżej ukraińską kuchnię. Jednym z jej najbardziej oryginalnych dań i jednocześnie kulinarnych przebojów jest tort wątróbkowy.
07.04.2023 | aktual.: 07.04.2023 22:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niektórym danie może się wydawać kontrowersyjne, ale warto się przemóc, bo smakuje obłędnie. Przekonała się o tym między innymi Anna Mucha, która kosztowała tej potrawy w ubiegłą Wielkanoc.
- napisała wówczas gwiazda na swoim Instagramie.
Tort wątróbkowy - doskonała przekąska
Z tortem łączy go tylko nazwa i ładny wygląd. Na Ukrainie serwowany jest zazwyczaj jako przystawka i zakąska. W każdej rodzinie dodaje się do niego sekretne składniki. Mogą to m.in. być smażone pieczarki lub jajko na twardo. Do jego klasycznej wersji używa się majonezu z czosnkiem. Ci, którzy sumiennie kontrolują swój dzienny limit kalorii, mogą zamiast majonezu użyć domowego sosu tzatziki. Przygotowanie ukraińskiego tortu wątróbkowego nie jest skomplikowane, przekonaj się!
Tort watróbkowy - przepis
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1/2 l mleka
- 4 jajka
- 1/2 l wody
- 2 l serwatki
- 1 cebula
- 2 szkl. mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Farsz:
- 2 duże marchewki
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- 6 łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
- Zacznij od farszu: marchewki ugotuj w osolonej wodzie. Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj 3 łyżki majonezu, przeciśnięty czosnek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotuj na twardo. Obierz, oddziel żółtka od białek i zetrzyj osobno na tarce o grubych oczkach. Dodaj pozostały majonez, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Teraz czas na placki: wątróbkę i cebulę oczyść i przepuść przez maszynkę z drobnym sitkiem. Jajka, mleko, wodę, mąkę pszenną wymieszaj razem, dodaj zmieloną wątróbkę, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki wielkości naleśników. Pierwszy posmaruj połową masy z białek, przykryj następnym i posmaruj masą z żółtek albo z marchewki.
- Układaj placki i smaruj na przemian aż do wyczerpania składników. Wierzch tortu posmaruj majonezem i udekoruj: marchewką, natką pietruszki i startym żółtkiem.