PrzepisTort z gołąbków. Przykład obiadu na cały tydzień. Składniki, przygotowanie, przepis

Tort z gołąbków. Przykład obiadu na cały tydzień. Składniki, przygotowanie, przepis

Tort z gołąbków. Przykład obiadu na cały tydzień. Składniki, przygotowanie, przepis
Ewa

01.03.2022 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbki to coś, co kocha chyba każdy. Przygotowaliśmy dla Ciebie nietypowy pomysł, dzięki któremu zaoszczędzisz sporo czasu i zachwycisz swoich gości!

Tort z gołąbków – przepis na pomysł na obiad

Kiedy myślimy o gołąbkach, to przed oczami mamy zwykle obraz skrupulatnie zawiniętych w kapustę małych "okazów". Nie da się ukryć, że jest to potrawa czasochłonna- najpierw obgotowanie kapusty, później ryżu, zrobienie farszu, oddzielenie liści, zawijanie... Chociaż smak potrafi wiele wynagrodzić, to jednak w kuchni nad gołąbkami spędzamy naprawdę sporo czasu.

Postanowiliśmy to nieco zmienić i przygotowaliśmy gołąbki w innym wydaniu – to przepis na tort z gołąbków. W takiej formie prezentują się niesamowicie.

Gołąbkowy tort – jak zrobić?

Po pierwsze, omijasz efekt mozolnego zawijania. Po drugie, taki tort wygląda naprawdę elegancko! Kto powiedział, że torty muszą być słodkie- fan gołąbków będzie zachwycony ;)

Oczywiście, piszemy to z pewnym przymrużeniem oka, bo gołąbkowy tort nie wymaga żadnej specjalnej okazji.

Przepis na tort z gołąbków – jak zrobić krok po kroku i dokładna lista składników poniżej.

Składniki

Tort z gołąbków – składniki

  1. 1 główka kapusty włoskiej
  2. 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  3. 1 cebula
  4. 1 papryka
  5. 2-3 marchewki
  6. 3-4 ząbki czosnku
  7. 2 jajka
  8. 1 łyżeczka soli
  9. 1 łyżeczka pieprzu
  10. 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  11. 100 g ryż ugotowanego ryżu

Sos do gołąbkowego tortu

  1. 500 g passaty pomidorowej
  2. 1/2 szklanki śmietany 30%
  3. 1/2 łyżeczki cukru
  4. 1/2 łyżeczki soli
  5. 1/2 łyżeczki pieprzu

Tort z gołąbków. Jak zrobić farsz?

Zacznij od przygotowania farszu do naszego tortu gołąbkowego.

Na patelni z odrobiną oleju podsmaż mięso mielone. Najlepiej sprawdzi się mięso mielone z łopatki wieprzowej, ale możesz również sięgnąć po wieprzowo-wołowe. Kiedy już się podsmaży- przełóż je na chwilę do miski.

Marchewkę, paprykę i cebulę obierz i umyj, a następnie pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć na patelnię i przesmaż chwilę, żeby był chrupiące. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, ugotowany ryż, wcześniej przygotowane mięso, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Na samym końcu dodaj dwa jajka i dokładnie wymieszaj. Pozwolą one połączyć się kompozycji w całość. W zwykłych gołąbkach nie ma zazwyczaj konieczności dodawania jajek, ale żeby masa zachowała kształt w formie tortu- warto je dodać.

Sos do tortu z gołąbków

Czas przygotować sos do gołąbkowego tortu.

Do rondelka wlej passatę pomidorową. Dodaj śmietankę 30%, cukier, sól oraz pieprz. Cukier świetnie podkreśla i wydobywa słodycz z pomidorów. Użyliśmy nieco delikatniejszego białego pieprzu, ale śmiało możesz użyć czarnego.

Ugotuj kapustę włoską. Wystarczy, że włożysz ją na 5 minut do wrzącej wody/

Umieść w formie, na przykład tortownicy, ugotowane liście kapusty. Następnie stwórz warstwę z ryżowej mieszanki i sosu. Zrób kilka warstw. Przy pomocy deski do krojenia odwróć formę i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Gotowy tort gołąbkowy polej pozostałym sosem i posyp posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także