Tort z gołąbków. Przykład obiadu na cały tydzień. Składniki, przygotowanie, przepis
Gołąbki to coś, co kocha chyba każdy. Przygotowaliśmy dla Ciebie nietypowy pomysł, dzięki któremu zaoszczędzisz sporo czasu i zachwycisz swoich gości!
Tort z gołąbków – przepis na pomysł na obiad
Kiedy myślimy o gołąbkach, to przed oczami mamy zwykle obraz skrupulatnie zawiniętych w kapustę małych "okazów". Nie da się ukryć, że jest to potrawa czasochłonna- najpierw obgotowanie kapusty, później ryżu, zrobienie farszu, oddzielenie liści, zawijanie... Chociaż smak potrafi wiele wynagrodzić, to jednak w kuchni nad gołąbkami spędzamy naprawdę sporo czasu.
Postanowiliśmy to nieco zmienić i przygotowaliśmy gołąbki w innym wydaniu – to przepis na tort z gołąbków. W takiej formie prezentują się niesamowicie.
Gołąbkowy tort – jak zrobić?
Po pierwsze, omijasz efekt mozolnego zawijania. Po drugie, taki tort wygląda naprawdę elegancko! Kto powiedział, że torty muszą być słodkie- fan gołąbków będzie zachwycony ;)
Oczywiście, piszemy to z pewnym przymrużeniem oka, bo gołąbkowy tort nie wymaga żadnej specjalnej okazji.
Przepis na tort z gołąbków – jak zrobić krok po kroku i dokładna lista składników poniżej.
Składniki
Tort z gołąbków – składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2-3 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 100 g ryż ugotowanego ryżu
Sos do gołąbkowego tortu
- 500 g passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Tort z gołąbków. Jak zrobić farsz?
Zacznij od przygotowania farszu do naszego tortu gołąbkowego.
Na patelni z odrobiną oleju podsmaż mięso mielone. Najlepiej sprawdzi się mięso mielone z łopatki wieprzowej, ale możesz również sięgnąć po wieprzowo-wołowe. Kiedy już się podsmaży- przełóż je na chwilę do miski.
Marchewkę, paprykę i cebulę obierz i umyj, a następnie pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć na patelnię i przesmaż chwilę, żeby był chrupiące. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, ugotowany ryż, wcześniej przygotowane mięso, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Na samym końcu dodaj dwa jajka i dokładnie wymieszaj. Pozwolą one połączyć się kompozycji w całość. W zwykłych gołąbkach nie ma zazwyczaj konieczności dodawania jajek, ale żeby masa zachowała kształt w formie tortu- warto je dodać.
Sos do tortu z gołąbków
Czas przygotować sos do gołąbkowego tortu.
Do rondelka wlej passatę pomidorową. Dodaj śmietankę 30%, cukier, sól oraz pieprz. Cukier świetnie podkreśla i wydobywa słodycz z pomidorów. Użyliśmy nieco delikatniejszego białego pieprzu, ale śmiało możesz użyć czarnego.
Ugotuj kapustę włoską. Wystarczy, że włożysz ją na 5 minut do wrzącej wody/
Umieść w formie, na przykład tortownicy, ugotowane liście kapusty. Następnie stwórz warstwę z ryżowej mieszanki i sosu. Zrób kilka warstw. Przy pomocy deski do krojenia odwróć formę i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
Gotowy tort gołąbkowy polej pozostałym sosem i posyp posiekaną pietruszką.
Smacznego!