Tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszny tort ziemniaczany, który świetnie sprawdzi się zarówno jako propozycja na śniadanie, jak i na kolację.
Pyszności
Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Składniki:
3-4 szt. ziemniaki
3 łyżki olej roślinny
1 szt. mały brokuł blanszowany
1/2 szkl. parmezan starty
4 szt. jajka
150 g śmietana 18%
1 szt. cukinia mała
1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki czarny pieprz
300 g filety z łososia
Sposób przygotowania:
1. Połącz plasterki ziemniaków z olejem roślinnym oraz parmezanem.
2. W centralnej części formy do pieczenia umieść naczynie żaroodporne. Następnie dookoła ułóż wcześniej przygotowane ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
3. W misce połącz ze sobą jajka, śmietanę 18%, startą na tarce cukinię, natkę pietruszki, sól oraz pieprz.
4. Jako kolejne składniki dodaj łososia oraz brokuł.
5. Przełóż mieszankę na ziemniaki. W naczyniu żaroodpornym umieść śmietanę 18% i mozzarellę. Formę do pieczenia wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).