PrzepisPrzekąskiTortilla po turecku

Tortilla po turecku

Tym razem przychodzimy z domowej roboty tortillami, którym nie sposób odmówić. Po prostu nie ma takiej opcji!

Tortilla po turecku
Pyszności

25.02.2019 | aktual.: 18.09.2023 08:23

Składniki:

Mięso

  1. 1 łyżeczka pasta ajvar
  2. 1 łyżeczka kminek mielony
  3. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 500 g mięso wołowe mielone
  7. 1 szt. cebula
  8. 2 szt. ząbki czosnku
  9. 1 szt. pomidor
  10. 2 łyżeczki przecier pomidorowy

Dodatki

  1. 1 szt. cebula czerwona
  2. 1-2 szt. pomidor
  3. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 3 łyżki oliwa z oliwek
  7. Frytki frytki jako dodatek

Ciasto

  1. 500 g mąka pszenna typ 00
  2. 20 g drożdże świeże
  3. 1 łyżeczka cukier
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 szkl. ciepła woda

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto drożdżowe z następujących składników: mąka, świeże drożdże, cukier, sól oraz ciepła woda. Następnie podziel na 8 kawałków i rozwałkuj.

Obraz

2. W międzyczasie połącz mięso wołowe, cebulę, posiekane pomidory, natkę pietruszki oraz czosnek.

Obraz

3. Następnie dodaj przecier pomidorowy, pastę ajvar, kminek mielony, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Umieść powstały farsz na kawałkach ciasta i piecz w piekarniku przez 5 minut (temp. 230 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Czas na przygotowanie dodatku z pomidorów, cebuli, natki pietruszki, oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu.

Obraz

6. Na każdej tortilli umieść mieszankę z pomidorami oraz frytki. Zwiń w rulon i to wszystko!

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie