Słoneczko z tortilli z soczystym, pieczonym kurczakiem i świeżymi warzywami
Tortilla z kurczakiem to obiadowy klasyk, który często gości na naszym stole. Dziś przygotowaliśmy ją z dodatkiem chrupiących warzyw i sera. Jak przygotować idealną pierś z piekarnika?
22.08.2022 | aktual.: 18.09.2023 11:17
Nasi znajomi często zachwycają się tą tortillą i zasypują pytaniami, jak to zrobiliśmy. Zaskakujący sposób pieczenia mięsa sprawia, że jest ono soczyste i aromatyczne, a nietypowa forma podania zaskakuje gości. Ten przepis to dowód na to, że nawet proste danie można podawać w niecodzienny sposób.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Tortilla z kurczakiem- składniki
20 polędwiczek drobiowych
1,5 łyżki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki suszonego czosnku
1,5 łyżki granulowanej cebuli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju roślinnego
DODATKI
10 tortilli pszennych
300 ml majonezu
2 pomidory
1 ogórek zielony
1 czerwona cebula
200 g mix sałat
150 g tartej mozzarelli
frytki
Przepis na tortille z kurczakiem i warzywami
Zacznij od zamarynowania mięsa. Polędwiczki z kurczaka włóż do woreczka strunowego i dodaj przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, cebulę granulowaną, pieprz i kmin rzymski. Następnie wlej sos sojowy, który zastąpi tutaj sól. Dodaj też olej, zamknij woreczek i potrząśnij zawartością, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie odłóż do marynowania na min. 1 godzinę. Mięso możesz również dzień wcześniej i schować na całą noc do lodówki, żeby jeszcze lepiej przeszło aromatem przypraw.
Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty i nabij je na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane polędwiczki umieść na stojaku z kratki z piekarnika. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Na blacie połóż tortillę. Posmaruj ją majonezem, dodaj miks sałat i usmażone lub upieczone frytki. Następnie wyłóż półplasterki pomidora oraz ogórka. Dorzuć jeszcze czerwoną cebulę. Na samej górze umieść kawałek upieczonej polędwiczki z kurczaka.
Całość polej dodatkowo majonezem i zawiń tortillę. Zerknij na filmik z przepisem- tam dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić. Tak przygotowane tortille ułóż na dużym naczyniu do zapiekania. Posyp startą mozzarellą i wstaw do piekarnika z opcją grill na 7-8 minut. Jeśli Twój piekarnik nie ma takiej opcji, to podgrzewaj je w 180 stopniach Celsjusza aż ser rozpuści się i nieco przyrumieni.
Po tym czasie tortille są już gotowe i czekają na zjedzenie. Najlepiej smakują na ciepło, więc serwuj je od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!