Tost w omlecie z szynką i sałatą - błyskawiczne i pyszne śniadanie z patelni

Jeśli szukasz inspiracji na niebanalne śniadanie z prostych składników, to trafiłeś po prostu idealnie. Tost z szynką i serem serwowany w jajecznym omlecie sprawdzi się idealnie!

Obrazek
Ewa

Nasza babcia zawsze powtarzała, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie wypuszczała nas bez niego z domu. Chociaż kiedyś kręciliśmy nosem, to z wiekiem zrozumieliśmy, że jest w tym trochę prawdy. Celebrowanie śniadań to świetny sposób na spędzenie czasu ze swoimi bliskim. I wcale nie trzeba dużo pracy, żeby stworzyć proste i pyszne śniadanie. Tost z szynką i serem zamknęliśmy w jajecznej masie. W rezultacie otrzymaliśmy proste, szybkie i pożywne śniadanie. Zobacz, jak sprawdzić świeżość jajek.

Przepis na szybkie śniadanie znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Tost w omlecie - składniki

3 jajka

sól/pieprz

2 kromki chleba tostowego

2 liście zielonej sałaty

3 plastry szynki

2 plastry sera żółtego

1 łyżka ketchupu

Przepis na proste i pyszne śniadanie z patelni

Do miski wbij jajka i roztrzep je przy pomocy widelca. Na patelni rozgrzej odrobinę masła i wlej przygotowane jaja. Następnie na środku połóż kromki chleba tostowego, obtaczając je w jajku. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Świetnie sprawdzi się tutaj nawet już czerstwe pieczywo- zyska drugie, smaczne życie.

Obrazek
Chleb tostowy z jajkiem

Przy pomocy kuchennej łopatki przewróć omlet na drugą stronę i podsmażaj chwilę. Następnie zawiń brzegi omleta tak, aby nie wystawały poza granicę stworzoną przez pieczywo. W ten sposób powstanie pyszny tost w omlecie- alternatywa dla chleba w jajku.

Obrazek
Zawijanie omleta

Na dole ułóż liście sałaty (świetnie sprawdzi się tutaj zarówno lodowa, jak i masłowa) oraz plasterki szynki. Dodaj również ser żółty i polej całość ketchupem lub sosem pomidorowym. Możesz użyć dowolnej wędliny lub wymienić ją na usmażony boczek. Świetnie sprawdzi się tu zarówno drobiowa szynka, jak i polędwica. Wybór należy do Ciebie!

Obrazek

Następnie złóż całość na pół tak, aby powstała pyszna i prosta kanapka. Przełóż całość na talerz i przekrój. Nasz tost w jest już gotowy. Serwuj go na ciepło i rozkoszuj się prostym i pysznym śniadaniem, które zapewni Ci energię na cały poranek.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej