Tostowe miseczki a'la pizza z mozzarellą i kabanosami - pyszna i prosta przekąska
Tostowe miseczki a'la pizza to nasz sprawdzony patent na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę. Wypełniliśmy pomidorowym sosem, pyszną mozzarellą i kabanosami. Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Nie lubimy marnować jedzenia, ale sami nie przepadamy za czerstwym pieczywem. Na szczęście jest mnóstwo patentów na to, żeby nadać mu nowe, jeszcze smaczniejsze życie. Najprostszym sposobem jest zamienienie chleba w grzanki do sałatki lub zupy. Chleb tostowy (zarówno świeży, jaki i ten straszy) świetnie sprawdzi się jako mini pizza. Chrupiące na zewnątrz, z ciągnącą się mozzarellą w środku- na samą myśl cieknie nam ślinka.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Tostowe miseczki a'la pizza- składniki
1/3 szkl. oliwy z oliwek
1 garść świeżej bazylii - posiekana
1 łyżeczka soli
6 tostów
6 łyżek sosu do pizzy
90 g sera mozzarelli
60 g kabanosów
Jak zrobić mini pizze z tostów?
Do oliwy dodaj posiekaną świeżą bazylię oraz sól i wymieszaj.
Przy pomocy szklanki wykrój kółka z chleba tostowego. Z pozostałych skrawków możesz zrobić proste grzanki, które wykorzystasz do sałatki lub zupy. Powstałe chlebowe koła ułóż w foremce do muffinek. Dociśnij szklanką, żeby dobrze weszły do wgłębienia.
Przygotowane spody z tostów posmaruj oliwą z bazylią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 10 minut.
Następnie wypełnij podpieczone miseczki z chleba tostowego sosem pomidorowym. Możesz zrobić go w szybki sposób przez połączenie passaty pomidorowej z odrobiną wody i przyprawami (sól, pieprz, oregano). Następnie dodaj kawałki mozzarelli oraz pokrojone w plasterki kabanosy. Możesz wymienić je na dowolne inne mięso lub na przykład na paprykę, jeśli chcesz przygotować tosty pizzowej w wersji wegetariańskiej.
Wstaw całość do piekarnika na 5 minut (również w temperaturze 170 stopni Celsjusza).
Po tym czasie nasze miseczki tostowe są już gotowe. Serwuj je na ciepło, kiedy mozzarella apetycznie się ciągnie, a spód z chleba jest chrupiący. Smacznego!