Oto ile czasu zajmuje naszemu żołądkowi strawienie jedzenia. Rekordzista potrzebuje 8 godzin
Trawienie jedzenia to temat rzeka. Dziś skupimy się na konkretnych przykładach, aby pokazać Ci jak dużo czasu potrzebuje nasz organizm aby strawić m.in. chleb, ryby, czy też nabiał.
21.09.2020 | aktual.: 21.09.2020 12:13
Gdy przygotowuję jakiś posiłek lub zamawiam danie w restauracji, staram się dobierać takie propozycje, aby mój żołądek nie miał z nimi problemów i szybko je strawił.
Oczywiście zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, należy pamiętać, że na szybkość przebiegu trawienia ma również wpływ: metabolizm, problemy zdrowotne, spożycie błonnika, ilość wody jaką pijemy w ciągu dnia, czy sposób w jaki łączymy produkty spożywcze.
Trawienie jedzenia na przykładach
#1 Sery i mleko
Aby nasz organizm poradził sobie z tego typu produktami, potrzebuje od 3 do 4,5 godziny.
#2 Pieczywo
Jeden z najpopularniejszych składników polskich śniadań jest trawiony przez żołądek ok. 3 godziny.
#3 Kurczak i indyk
Z racji tego, że białka zawarte czy to w kurczaku, czy też indyku, mają niską zawartość tłuszczu, trawimy je do 2 godzin.
#4 Ziemniaki
Strawienie najpopularniejszego dodatku do mięs trwa ok. godzinę.
#5 Czerwone mięso
Czerwone mięso jest znacznie trudniejsze do strawienia od drobiu, dlatego też jest bardziej czasochłonne. W samym żołądku trawienie trwa od 3 do 5 godzin.
#6 Ryż
Kolejny dodatek do dań głównych jest trawiony przez nasz żołądek ok. 1,5 godziny.
#7 Ryby
To zwycięzcy tego zestawienia. W ludzkim żołądku ryby trawione są od 45 minut do godziny.
#8 Skorupiaki
W przeciwieństwie do zwykłych gotowanych ryb, skorupiaki są bardziej wymagające jeśli chodzi o trawienie. Zazwyczaj proces ten trwa ok. 8 godzin.