Oto ile czasu zajmuje naszemu żołądkowi strawienie jedzenia. Rekordzista potrzebuje 8 godzin

Trawienie jedzenia to temat rzeka. Dziś skupimy się na konkretnych przykładach, aby pokazać Ci jak dużo czasu potrzebuje nasz organizm aby strawić m.in. chleb, ryby, czy też nabiał.

Obrazek
Frania

Gdy przygotowuję jakiś posiłek lub zamawiam danie w restauracji, staram się dobierać takie propozycje, aby mój żołądek nie miał z nimi problemów i szybko je strawił.

Oczywiście zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, należy pamiętać, że na szybkość przebiegu trawienia ma również wpływ: metabolizm, problemy zdrowotne, spożycie błonnika, ilość wody jaką pijemy w ciągu dnia, czy sposób w jaki łączymy produkty spożywcze.

Trawienie jedzenia na przykładach

#1 Sery i mleko

trawienie jedzena

Aby nasz organizm poradził sobie z tego typu produktami, potrzebuje od 3 do 4,5 godziny.

#2 Pieczywo

chleb

Jeden z najpopularniejszych składników polskich śniadań jest trawiony przez żołądek ok. 3 godziny.

#3 Kurczak i indyk

trawienie jedzenia

Z racji tego, że białka zawarte czy to w kurczaku, czy też indyku, mają niską zawartość tłuszczu, trawimy je do 2 godzin.

#4 Ziemniaki

ziemniaki

Strawienie najpopularniejszego dodatku do mięs trwa ok. godzinę.

#5 Czerwone mięso

trawienie jedzenia

Czerwone mięso jest znacznie trudniejsze do strawienia od drobiu, dlatego też jest bardziej czasochłonne. W samym żołądku trawienie trwa od 3 do 5 godzin.

#6 Ryż

ryż

Kolejny dodatek do dań głównych jest trawiony przez nasz żołądek ok. 1,5 godziny.

#7 Ryby

trawienie jedzenia

To zwycięzcy tego zestawienia. W ludzkim żołądku ryby trawione są od 45 minut do godziny.

#8 Skorupiaki

skorupiaki

W przeciwieństwie do zwykłych gotowanych ryb, skorupiaki są bardziej wymagające jeśli chodzi o trawienie. Zazwyczaj proces ten trwa ok. 8 godzin.

Koniecznie daj znać co myślisz o dzisiejszym zestawieniu ?

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione