12 sprawdzonych trików kuchennych z babcinych zeszytów. Pomogą uratować nie jedno danie
Gotowanie to prawdziwa sztuka. I w moim przypadku największym autorytetem pod kątem była zawsze babcia, która potrafiła wyczarować cuda na rodzinny obiad.
Z biegiem czasu zaczęła przekazywać mi cenne rady, które połączyłam z trikami babć moich koleżanek. I tak oto powstało poniższe zestawienie!
#1 Ubijanie białek
Aby uzyskać idealną pianę, nasze babcie dodawały do białek szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny. Warto też pamiętać, że przed ubiciem białek, należy je schłodzić.
#2 Idealne ciasto na pizze
Przygotowując domową pizzę, zastąp część mąki przy pomocy kaszy mannej. Dzięki temu zabiegowi, ulubiona przekąska będzie mega chrupiąca!
#3 Soczysty schab
Aby uzyskać takie efekty, tuż przed pieczeniem, należy sparzyć przygotowywane mięso wrzątkiem. I to wszystko!
#4 Jeśli rosół to...
Każda babcia przyzna, że kluczem do idealnego rosołu jest długość jego gotowania. Cały proces powinien odbywać się powoli i trwać 2-3 godziny. W przeciwnym wypadku nasza zupa stanie się mętna, przez co straci swój niepowtarzalny smak.
#5 Jajecznica jak u babci
Pamiętasz ten smak puszystej jajecznicy, którą przygotowywała Twoja babcia? I choć kilka razy próbowałaś ją odtworzyć, nigdy Ci się to nie udało?
Sekret tkwi w mleku, które powinniśmy dodać do jajecznicy. Proporcja jest prosta, na każde jajko przypada łyżka mleka.
#6 Ciasto drożdżowe na 6
Było już ciasto kruche, czas więc na ciasto drożdżowe, które w wykonaniu babci zawsze było delikatne i puszyste jednocześnie. W czym tkwi cały sekret?
Zamiast całych jajek, dodaj tylko żółtka. Po drugie, zwiększ ilość ciepłego mleka.
#7 Przesuszona pieczeń
Co pomoże uniknąć nam totalnej klapy w tym przypadku? Dodanie do piekarnika pojemnika z wodą, które zapewni odpowiednią wilgotność.
#8 Gotująca się woda nie wykipi
Zdarzyło Ci się na chwilę wyjść z kuchni i zapomnieć o gotującej się w garnku wodzie? Po powrocie okazało się, że masz w kuchni prawdziwy bałagan?
Aby tego uniknąć, połóż na naczyniu z gotującą się cieczą drewnianą łyżkę i to wszystko!
#9 Czy jajko jest świeże?
Aby to sprawdzić, naszym babciom wystarczyła szklanka i zimna woda.
Jeśli jajko wrzucone do szklanki z wodą opadało na dno, oznaczało to, że można spokojnie je wykorzystać. Jeśli zaś unosiło się do góry, należało od razu się go pozbyć.
#10 Przechowywanie ziemniaków
Aby ziemniaki nie zaczęły kiełkować i jednocześnie dłużej nadawały się do użytku, nasze babcie do worka z ziemniakami dodawały jabłko.
#11 Żółty ser
Jeśli nie chcesz, aby żółty ser nie wysechł i stwardniał po bokach, posmaruj go masłem.
#12 Pękające jajka podczas gotowania
Aby temu zaradzić, nasze babcie przede wszystkim gotowały jajka w temperaturze pokojowej. Co więcej, do gotującej się wody dodawały szczyptę soli, dzięki czemu jajka obierało się znacznie szybciej i łatwiej.
#13 Smak mrożonych owoców
Istnieje i sposób, który przywróci smak mrożonym owocom. Co należy zrobić?
Wystarczy polać je ciepłą wodą z dodatkiem cukru.
#14 Kawa z dodatkiem soli
Tuż przed zalaniem kawy gorącą wodą, dodaj szczyptę soli. Dzięki temu wzbogacisz aromat czarnego trunku.
#15 Ryba
Przed usmażeniem lub upieczeniem ryby, dopraw ją solą. Tym samym przy efekcie końcowym Twoja ryba będzie idealnie soczysta.