12 kulinarnych trików, których używają w restauarcjach. Sekrety szefów kuchni
W tym artykule poznasz przydatne triki kuchenne, które z pewnością okażą się pomocne. I to nie jeden raz!
Zanim jednak zaczniemy, odpowiedz na moje pytanie: czy podczas posiłku w restauracji zastanawiałaś się kiedykolwiek jak powstają te pyszne dania?
Jeśli tak, dziś uchylę rąbka tajemnicy, dzieląc się trikami kuchennymi stosowanymi w tego typu lokalach.
Jak się okazuje, porady te mogą okazać się bardzo przydatne w zaciszu własnego domu. Warto więc je zapamiętać i wykorzystać w razie potrzeby. W końcu trików kuchennych nigdy za wiele!
#1 Świeże zioła
Co zrobić, aby zioła pozostały świeże przez dłuższy czas? Wystarczy umieścić je w wilgotnym ręczniku papierowym. Następnie przechowuj je w plastikowej torbie.
Dzięki temu trikowi z pewnością wydłużysz okres ich przydatności.
#2 Sałata
W przypadku sałaty również możesz wykorzystać ręcznik papierowy. W tym przypadku pamiętaj jednak, że do pojemnika z opisywanym warzywem należy włożyć suchy ręcznik.
Pochłonie on nadmiar wilgoci i z pewnością sprawi, że sałata będzie nadawać się do użytku znacznie dłużej.
#3 Smażenie mięsa na patelni
Po pierwsze, urządzenie musi być w pełni nagrzane. Po drugie, smażonemu mięsu wcale nie służy, jeśli co chwilę przewracamy je z jednego boku na drugi.
Tak naprawdę powinniśmy delikatnie potrząsać patelnią od czasu do czasu. Kiedy mięso zacznie się swobodnie przemieszczać, to znak, że nadszedł czas, aby odwrócić je na drugi bok.
#4 Co zrobić aby bekon się nie zwijał
Sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy, że umieścisz na kawałkach mięsa papier do pieczenia i położysz na nim blaszkę. Z tym trikiem bekon na pewno będzie idealnie płaski.
#5 Tłuste kawałki mięsa przed krojeniem wstaw do zamrażarki
15-minutowa wizyta w minusowej temperaturze sprawi, że zarówno pokrojenie bekonu jak i prosciutto, będzie bajecznie proste.
#6 Mandolina do warzyw zawsze się przyda
Będąc w restauracji zastanawiasz się jak powstają piękne i efektowane dekoracje z warzyw? Jak ktoś ma zarazem tyle cierpliwości i talentu, aby wykroić tak cienkie i perfekcyjne plasterki?
Jak się okazuje, w tego typu przypadkach pomocna może okazać się mandolina do warzyw, która wykona całą pracę za Ciebie ?
#7 Opiekaj orzechy i nasiona
Dzięki temu trikowi wydobędziesz ich smak w 100%. Wystarczy 1-2 minuty na rozgrzanej patelni, aby uzyskać zadawalające efekty.
#8 Błyskawiczne siekanie ziół
Tak, to jak najbardziej jest możliwe. I nie jest wcale mega skomplikowane.
Wystarczy, że przed siekaniem posypiesz zioła solą, a ich podzielenie na mniejsze kawałki okaże się bajecznie proste. Koniec z przyklejaniem się ziół do noża.
#9 Nie bój się używać soli
Sól to podstawowa przyprawa, której nie może zabraknąć w naszej kuchni. Dzięki niej smak naszych posiłków jest bardziej wyrazisty. Dlatego też musisz nauczyć się nią operować.
Ważne, aby znaleźć złoty środek - czyli idealną proporcję, która podkreśli, a nie zepsuje smak naszych dań.
#10 Sok z cytryny również dodaje smaku
Kolejny ważny składnik w naszej kuchni to cytryna. Jej wyrazisty smak, pozytywnie wpłynie na efekt końcowy przygotowanych przez nas posiłków.
To będzie prawdziwa uczta!
#11 Deska do krojenia w jednym miejscu?
Masz dość sytuacji, kiedy Twoja deska do krojenia "jeździ" po całym blacie kuchennym? Istnieje bardzo łatwy trik, który pomoże raz na zawsze uporać się z tym problemem.
Wystarczy, że na blacie położysz wilgotny ręcznik papierowy i na nim ułożysz bezpośrednio deskę do krojenia. I to wszystko!
#12 I na koniec trik z miskami
Unieruchomiliśmy już deskę do krojenia, czas więc na miskę. I ta zasada jest bardzo prosta. Wystarczy umieścić miskę w kokonie zrobionym ze ścierki! Bajecznie proste prawda?