Prawdziwi włoscy kucharze radzą: pamiętaj o tych 11 krokach przygotowując makaron

Makarony to jedno z tych rodzajów dań, które mają fanów w każdym zakątku świata. Jednocześnie za mistrzów w tej dziedzinie uważa się Włochów, którzy potrafią stworzyć na talerzu prawdziwe arcydzieła.

Obrazek
Frania

I jak się okazuje, każdy z nas może tego dokonać. Wystarczy zastosować się do poniższych trików i wziąć się do roboty!?

#1 Składniki to podstawa

Obrazek

Zaczynamy niby od czegoś oczywistego, ale jak pokazuje życie tylko w teorii. Bardzo wiele osób w praktyce zapomina, że to czy nasze danie się uda, w dużej mierze uzależnione jest od tego jakich składników użyjemy. Im lepszej jakości produkty, nawet najzwyklejsze pomidory, tym smaczniejsze potrawy - w tym również makarony. Włosi są mistrzami prostej kuchni, w której świetnej jakości składniki robią cały efekt. Makaron jest tego najlepszych przykładem! Nie oszczędzaj na oliwie, pomidorach, czy dodatkach do makaronu.

#2 Nie potrzebujesz śmietanki ani masła, aby stworzyć kremowy makaron

Obrazek

Może być to dla Ciebie prawdziwy szok, ale ogólnie rzecz ujmując masło nie jest podstawą włoskiej kuchni. Tak więc włoskie makarony nie zawdzięczają kremowej konsystencji ani maśle, ani śmietance. Tak naprawdę są aksamitne dzięki dobrej jakości oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia!

#3 Tajny składnik - cytryna

Obrazek

Jak się okazuje przy przygotowaniu dania z makaronem, kluczową rolę odgrywa również cytryna! Zdaniem szefów kuchni z Włoch, to właśnie ona nie tylko dodaje idealną ilość kwasowości, ale też sprawia, że ​​danie jest jaśniejsze i świeższe.

#4 Nie łącz makaronu z kurczakiem

Obrazek

Włosi od zawsze powtarzają - makaron i kurczak nie są dobraną parą! Także pulpety mięsne to wymysł amerykanów. Zdaniem wielu Włochów nie potrafimy docenić makaronu samego w sobie i dlatego na siłę dorzucamy do niego kolejne składniki!

#5 Przed podaniem, gotuj makaron w sosie

Obrazek

Jeśli do tej pory podawałaś ugotowany makaron prosto z cedzaka i na niego nakładałaś bezpośrednio sos, musisz wiedzieć, że to złe podejście. Makaron tuż po ugotowaniu powinien na chwilę trafić do sosu na patelni i wspólnie z nim się zagotować. Dzięki temu wchłonie on smak sosu i nie będzie się sklejał.

#6 Gdybyś chciał jeść codziennie inny makaron, wypróbowanie wszystkich zajęłoby Ci ponad... ROK!

Obrazek

Wiemy, że może będzie ciężko Ci w to uwierzyć, ale to prawda. Na świecie istnieje tak wiele rodzajów makaronu!

#7 Nawet zły kucharz może przygotować idealny makaron

Obrazek

Według włoskich kucharzy nawet osoba, która nie ma zielonego pojęcia o gotowaniu może przygotować idealny makaron. Aby to osiągnąć, należy spełnić 3 podstawowe zasady: mieć świeże produkty, pamiętać o wodzie z gotującego się makaronu (więcej o tym w punkcie 10) i pamiętać, aby przed podaniem połączyć sos i makaron. I to wszystko!

#8 Woda, której używasz do gotowania ma znaczenie

Obrazek

Tak, to prawda. To w jakiej wodzie przygotowujesz makaron ma naprawdę na niego wpływ. A wszystko to za sprawą minerałów jakie w niej występują i ich oddziaływaniu na skrobię zawartą w makaronie.

#9 Kremowy makaron = woda z makaronu, ser lub jajko

Obrazek

Chcesz, aby Twój makaron był kremowy? Poza wodą z gotowania makaronu, dodaj do niego całe jajko, żółtko lub ser. Te składniki z pewnością ulepszą smak przygotowanej potrawy i sprawią, że sos będzie idealnie kremowy. Trik polega na tym, bo dodać wybrany składnik po zdjęciu sosu z palnika!

#10 Woda z gotującego się makaronu

Obrazek

Pamiętaj, aby ją zachować i dodać trochę do gotującego się sosu. Dzięki temu zabiegowi, sos i makaron lepiej się połączą, sos naturalnie się zagęści i jego smak będzie bardziej wyrazisty.

#11 I najważniejsze - zrób to z miłością

Obrazek

Z gotowaniem jest jak ze wszystkim - jeśli nie poświęcisz się temu w 100%, nie zaangażujesz się i po prostu nie oddasz temu serca, nie masz co liczyć na oszałamiające efekty. Nie inaczej jest z przygotowaniem makaronu.

Wiedziałaś o tych sztuczkach? Koniecznie daj nam znać co o nich sądzisz ?

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd