NewsyWegański tuńczyk, który jest z arbuza. Przepis na owocowy zmiennik mięsa podbija Internet!

Wegański tuńczyk, który jest z arbuza. Przepis na owocowy zmiennik mięsa podbija Internet!

Wegański tuńczyk, który jest z arbuza. Przepis na owocowy zmiennik mięsa podbija Internet!
Ewa

08.09.2020 10:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak się okazuje, arbuz jest nie tylko idealnym owocem na lato. Weganie wykorzystują go jako zamiennik mięsa i ryb w swoich potrawach. Sekret tkwi w przygotowaniu.

Wędzony arbuz zamiast polędwicy

Coraz więcej restauracji na całym świecie eksperymentuje z kuchnią roślinną. Konkurencja jest zatem spora, a liczba zainteresowanych takimi potrawami wciąż rośnie. Kreatywne rozwiązania są w cenie, a do takich na pewno należy... "polędwica" z arbuza.

Obraz

Nowojorska restauracja Ducks Eatery już 2 lata temu wprowadziła do swojej oferty wędzonego arbuza. Cena? 250 zł za cały owoc. Wydaje się być naprawdę spora, ale wciąż wychodzi taniej niż prawdziwa polędwica. Zamówienie tej potrawy nie było takie łatwe: często nie można było dostać jej od ręki. Proces przygotowania arbuza trwał od 4 do 6 dni. Można było zapisać się na listę, a czas oczekiwania wynosił...około miesiąca!
Pozycja na jakiś czas zniknęła z menu, ale internauci wciąż naciskają na to, żeby wprowadzić to danie ponownie.
Sama pozycja była wyszukiwana ponad 7 mln razy!

Obraz

Przepis na tuńczyka z arbuza podbija TikToka

Nie tylko polędwica z arbuza, ale i tuńczyk! Brzmi absurdalnie? Prawie milion wyświetleń tagu #vegantuna na Tiktoku mówi samo za siebie.
Jedna z użytkowniczek tego portalu podzieliła się swoim przepisem

Obraz

Przygotuj:

  • 300 g pokrojonego w małe kawałki arbuza (waga bez skórki)
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
Obraz

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i imbir i wrzuć do środka kawałki arbuza.
  2. Marynuj go przez 4h.
  3. Po tym czasie wrzuć kawałki arbuza wraz z marynatą do garnka i gotuj przez 10 min, aż będą miękkie.
  4. Odcedź i obtocz w ziarnach sezamu.
Spróbowałbyś takich wegańskich wariacji na temat mięsa?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także