Wegański tuńczyk, który jest z arbuza. Przepis na owocowy zmiennik mięsa podbija Internet!

Jak się okazuje, arbuz jest nie tylko idealnym owocem na lato. Weganie wykorzystują go jako zamiennik mięsa i ryb w swoich potrawach. Sekret tkwi w przygotowaniu.

Obrazek
Ewa

Wędzony arbuz zamiast polędwicy

Coraz więcej restauracji na całym świecie eksperymentuje z kuchnią roślinną. Konkurencja jest zatem spora, a liczba zainteresowanych takimi potrawami wciąż rośnie. Kreatywne rozwiązania są w cenie, a do takich na pewno należy... "polędwica" z arbuza.

Obrazek

Nowojorska restauracja Ducks Eatery już 2 lata temu wprowadziła do swojej oferty wędzonego arbuza. Cena? 250 zł za cały owoc. Wydaje się być naprawdę spora, ale wciąż wychodzi taniej niż prawdziwa polędwica. Zamówienie tej potrawy nie było takie łatwe: często nie można było dostać jej od ręki. Proces przygotowania arbuza trwał od 4 do 6 dni. Można było zapisać się na listę, a czas oczekiwania wynosił...około miesiąca!
Pozycja na jakiś czas zniknęła z menu, ale internauci wciąż naciskają na to, żeby wprowadzić to danie ponownie.
Sama pozycja była wyszukiwana ponad 7 mln razy!

Obrazek

Przepis na tuńczyka z arbuza podbija TikToka

Nie tylko polędwica z arbuza, ale i tuńczyk! Brzmi absurdalnie? Prawie milion wyświetleń tagu #vegantuna na Tiktoku mówi samo za siebie.
Jedna z użytkowniczek tego portalu podzieliła się swoim przepisem

Obrazek

Przygotuj:

  • 300 g pokrojonego w małe kawałki arbuza (waga bez skórki)
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
Obrazek

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i imbir i wrzuć do środka kawałki arbuza.
  2. Marynuj go przez 4h.
  3. Po tym czasie wrzuć kawałki arbuza wraz z marynatą do garnka i gotuj przez 10 min, aż będą miękkie.
  4. Odcedź i obtocz w ziarnach sezamu.
Spróbowałbyś takich wegańskich wariacji na temat mięsa?
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy