Twaróg bakaliowy

Twaróg bakaliowy to idealny pomysł na smaczne śniadanie i kolację. Wystarczy połączyć go z chrupiącym pieczywem i prawdziwa uczta jest gotowa!

Obrazek
Pyszności

Nasz twaróg bakaliowy przygotowaliśmy przy pomocy robota kuchennego marki Philips.

Składniki:

  1. 3/4 szkl. orzechy włoskie
  2. 1/2 szkl. suszona żurawina
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 3/4 szkl. nasiona słonecznika
  5. 3/4 szkl. pestki dyni
  6. 800 g twaróg tłusty
  7. 130 g serek śmietankowy
  8. 1 łyżeczka suszony rozmaryn
  9. 1 łyżeczka suszony tymianek
  10. 1 łyżeczka suszone oregano
  11. 1,5 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym połącz ze sobą: orzechy włoskie, suszoną żurawinę, nasiona słonecznika i pestki dyni. Powstałą mieszankę odłóż na bok.

Obrazek

2. Ponownie użyj robota. Tym razem połącz w nim: twaróg, serek śmietankowy, suszony rozmaryn, oregano i tymianek, sól oraz pieprz.

Obrazek

3. Przełóż serową mieszankę na papier do pieczenia i zwiń w rulon. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

Obrazek

4. Rozsyp mieszankę bakaliową na desce do krojenia. Obtocz dokładnie z każdej strony.

Obrazek

5. Przed podaniem podziel na plastry. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża