PrzepisDania główneUdka pod ziemniakami

Udka pod ziemniakami

Pyszny i genialny obiad wprost z piekarnika. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Udka pod ziemniakami
Pyszności

Składniki:

Sos

  1. 1/2 szkl. mleko
  2. 50 g parmezan starty
  3. 1 łyżka sok z cytryny
  4. 2 łyżki mąka pszenna
  5. 3 łyżki masło
  6. 3 szt. ząbki czosnku
  7. 250 ml bulion warzywny
  1. 8 szt. podudzia z kurczaka
  2. 1 łyżeczka pieprz cytrynowy
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 25 g masło roztopione
  6. 8 szt. ziemniaki typ AB
  7. 150 g szpinak świeży

Sposób przygotowania:

1. Podudzia z kurczaka połącz z roztopionym masłem, pieprzem cytrynowym, oregano oraz solą. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Następnie podsmaż kawałki kurczaka na patelni.

Obraz

3. Ułóż mięso w formie do pieczenia. Po czym umieść na wierzchu podsmażone ziemniaki i szpinak.

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą: masło, czosnek, mąkę pszenną, bulion warzywny, mleko, parmezan, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Polej sosem ziemniaki. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz

Wybrane dla Ciebie