Pyszny i genialny obiad wprost z piekarnika. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Pyszności
Składniki:
Sos
1/2 szkl. mleko
50 g parmezan starty
1 łyżka sok z cytryny
2 łyżki mąka pszenna
3 łyżki masło
3 szt. ząbki czosnku
250 ml bulion warzywny
8 szt. podudzia z kurczaka
1 łyżeczka pieprz cytrynowy
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka oregano
25 g masło roztopione
8 szt. ziemniaki typ AB
150 g szpinak świeży
Sposób przygotowania:
1. Podudzia z kurczaka połącz z roztopionym masłem, pieprzem cytrynowym, oregano oraz solą. Dokładnie wymieszaj.
2. Następnie podsmaż kawałki kurczaka na patelni.
3. Ułóż mięso w formie do pieczenia. Po czym umieść na wierzchu podsmażone ziemniaki i szpinak.
4. W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą: masło, czosnek, mąkę pszenną, bulion warzywny, mleko, parmezan, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
5. Polej sosem ziemniaki. Następnie wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).