Prosty przepis na obłędne udka według Tomasza Strzelczyka. Po nich na pewno nie oddasz fartucha

Tomasz Strzelczyk to jeden z uczestników znanego programu Masterchef. Na swoim kanale prezentuje proste i smaczne przepisy. Spróbowaliśmy- te udka są naprawdę pyszne!

Obrazek
Ewa

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka (możesz też użyć całych ćwiartek lub podudzia)
  • 100 g parmezanu
  • 50 g bułki tartej
  • świeży rozmaryn (gałązki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 ml oleju
  • płatki chilli (szczypta)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę: olej wymieszaj ze startymi ząbkami czosnku, płatkami chilli, solą i pieprzem. Dorzuć posiekany rozmaryn.
  2. Udka ponacinaj i zalej przygotowaną marynatą. Wetrzyj dokładnie i odstaw na godzinę.
  3. Starty parmezan wymieszaj z bułką tartą, dodaj szczyptę soli, odrobinę oleju i wymieszaj.
  4. Obtocz kawałki udek w panierce.
  5. Piecz przez ok. godzinę w 170 stopniach.

Zobacz, jak robi to Tomasz Strzelczyk!

Wybrane dla Ciebie
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta