Udka z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej. Przepis na soczyste i kruche mięso
05.01.2023 15:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Soczysty kurczak pieczony na kapuście kiszonej to najlepszy przepis na obiad dla całej rodziny. Upieczone pałki smakują po prostu nieziemsko.
Pałki z kurczaka na obiad
Drób to mięso, które wybieramy najczęściej. Pałki z kurczaka są prostym daniem, które praktycznie robi się samo. Warto jednak zadbać o ich odpowiednie upieczenie, żeby mięso pozostało soczyste i kruche. Dziś mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis na kawałki kurczaka pieczone w towarzystwie kiszonej kapusty. Nadaje ona niesamowity aromat kurczakowi i jednocześnie sprawdzi się później jako dodatek do obiadu. Ten posiłek właściwie robi się sam- wkładamy żaroodporne naczynie do piekarnika i gotowe.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Kurczak pieczony na kapuście kiszonej
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 400 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przełóż kawałki kurczaka i dodaj do nich olej. Wsyp przyprawę do kurczaka i wymieszaj całość, aby dobrze otuliła kawałki mięsa. Zamiast gotowej mieszanki możesz użyć swoją ulubioną kompozycję przypraw. Świetnie sprawdzi się słodka i ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie i czosnek.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w pióra cebulę. Dorzuć starte dość drobno pieczarki i przesmaż. Następnie dodaj kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i zalej całość bulionem. Dokładnie wymieszaj i duś chwilę. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Jeśli Twoja kapusta jest bardzo kwaśna- przed dodaniem przepłucz ją pod bieżącą wodą.
Przygotowaną kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego i ułóż na niej pałki z kurczaka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Nasze pyszne udka są już gotowe. Możesz podawać je samodzielnie, jako ciepłą przekąskę lub jako obiad. Świetnie smakują w towarzystwie ugotowanych lub pieczonych ziemniaków.
Smacznego!