Udka z kurczaka w kremowej marynacie na pomidorowym ryżu
Udka z kurczaka w kremowej marynacie na pomidorowym ryżu na ryżu przygotujesz szybko, a efekt będzie zniewalający. Danie idealnie sprawdzi się na błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Przepis, składniki i wykonanie krok po kroku.
Prosta i pyszna marynata do udek z kurczaka sprawia, że pozostają idealnie soczyste. Zamiast tradycyjnego ryżu przygotowaliśmy pomidorowe risotto. Co w nim najważniejsze- robi się po prostu sam. Wystarczy, że co jakiś czas przemieszasz ryż na patelni i gotowe. To miła odmiana od typowych dodatków serwowanych tradycyjnie do mięs.
Składniki potrzebne do przygotowania udek na ryżu
- 4 udka z kurczaka
- 200 gram jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- kurkuma
- imbir
- curry
- sos sojowy
- czosnek
- sok z połowy cytryny
- 1 cebula
- puszka krojonych pomidorów
- 2 szklaki bulionu warzywnego
- szklanka ryżu
- liść laurowy
Przepis na udka z kurczaka w kremowej marynacie na pomidorowym ryżu
Udka natnij od strony skóry. Dzięki temu do środka mięsa dostanie się więcej aromatu z przypraw. W misce wymieszaj jogurt naturalny, oliwę, sok z cytryny, sos sojowy i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i włóż do przygotowanej marynaty nacięte wcześniej udka z kurczaka.
Takiego kurczaka najlepiej jest przygotować 2-3 godziny wcześniej (lub nawet zamarynować poprzedniego dnia), Dzięki temu będzie smakował jeszcze lepiej.
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj pomidory krojone z puszki. Dodaj liście laurowe, bulion, ryż (nieugotowany) i całość dokładnie wymieszaj. Duś pomidorowy ryż pod przykryciem aż zmięknie. Tak przygotowany ryż sprawdzi się nie tylko do udek z tego przepisu- jest dość uniwersalnym dodatkiem do różnych mięs.
Smażenie mięsa – jak długo dusić udka z kurczaka?
Przygotowane udka z kurczaka usmaż na patelni. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut lub dłużej wg potrzeby).
Udka z ryżem pomidorowym
Pyszne udka w jogurtowej marynacie są już gotowe. Podaj je z ryżem i całość udekoruj natką pietruszki. Do udek doskonale będzie pasować domowa surówka np.: colesław albo surówka z czerwonej kapusty. Smacznego!