Od roku nie gotuję makaronu w garnku. Sposób mojej mamy codziennie oszczędza mi czas

Spaghetti to świetny pomysł na prosty w przygotowaniu i smaczny obiad. Przed połączeniem makaronu z sosem, musimy ugotować go w garnku. Zazwyczaj wiąże się to z długim oczekiwaniem na moment, w którym woda zacznie wrzeć. Okazuje się jednak, że jest prosty sposób na ugotowanie makaronu na patelni. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz czas, ale również zużyjesz mniej wody!

ObrazekOd roku nie gotuję makaronu w garnku. Sposób mojej mamy codziennie oszczędza mi czas - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Sposób na gotowanie makaronu na patelni

Obrazek
Gotowanie makaronu na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli chcesz przygotować makaron w ekspresowym tempie - ugotuj go na patelni! Sposób ten jest wyjątkowo prosty i skuteczny. Poza tym ma również wiele innych zalet. Jedną z nich jest zużycie mniejszej ilości wody. Dodatkowo całe danie możesz szybko przygotować na jednej patelni. Wystarczy, że po ugotowaniu makaronu, dodasz do niego resztę składników, z którymi chcesz go podać.

Jak ugotować makaron na patelni?

Wrzuć makaron na patelnie i zalej go niewielką ilością wody. Całość gotuj do momentu, aż makaron stanie się miękki. W tym czasie większość wody wyparuje. Na patelni pozostanie niewielka ilość płynu - nie wylewaj go! Składnik ten idealnie wzbogaci sos, z którym połączysz makaron.

Co warto wiedzieć o makaronach?

Obrazek
Makaron - Pyszności; Foto: Canva.com

W sklepach oferowane są makarony o różnym kształcie oraz wielkości. Dodawane są one do wielu różnych potraw. Najczęściej wybieramy długi makaron typu spaghetti. Idealnie sprawdzi się on do gęstych sosów takich jak sos boloński, czy carbonara. 

Jeśli jednak nie mamy takiego makaronu pod ręką, równie dobrze możemy użyć tagliatelle - on również wspaniale smakuje w towarzystwie gęstych sosów. Makaron wyglądem przypomina płaskie, dosyć szerokie wstążki.

Niekiedy na sklepowych półkach możemy zauważyć makaron typu kokardki, czy świderki. Produkty te wspaniale sprawdzą się w sałatkach.

Obrazek
Makaron świderki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz ochotę przygotować makaron w zupełnie innej odsłonie - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować spaghetti z piekarnika krok po kroku. To wspaniały pomysł na szybki obiad.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża