Nietypowa funkcja pokrywki do garnków. Wielu już ułatwiła życie
Do czego najczęściej używasz pokrywki w swojej kuchni? Wiedz, że oprócz odcedzania i przykrywania gotowanej potrawy, można jej użyć w jednym konkretnym celu. Ten patent cieszył się szczególną popularnością w okresie PRL-u, dlatego dobrze będzie powtórzyć go również teraz. Jaka jest ukryta funkcja pokrywki?
16.02.2023 | aktual.: 17.02.2023 16:44
Nie tylko odcedzanie i gotowanie - jaka jest ukryta funkcja pokrywki?
Gotowanie popularnych potraw, w wielu polskich domach, najczęściej wygląda tak samo. Nie ma to, jak sprawdzony garnek z pokrywką, w którym gotujesz zarówno ziemniaki do obiadu, jak i ryż czy makaron. Szczególnie pomocna, wydaje się tu być pokrywka, która pozwoli odcedzić ugotowane ziemniaki, czy zadba o odpowiednią temperaturę podczas gotowania konkretnego dania. A czy wiesz, że ten element garnka możesz wykorzystać w jeszcze jeden konkretny sposób? Jaka jest ukryta funkcja pokrywki? Na pewno będziesz zaskoczony.
Z tego patentu, najchętniej korzystano w okresie PRL-u. Podczas przyrządzania ulubionego dania, bardzo często zdejmujesz pokrywkę. Niezwykle trudno jest znaleźć odpowiednie miejsce, by ją odłożyć. Gorącej pokrywki, na pewno nie położysz na blacie, gdyż może on napuchnąć pod wpływem wody. Nie odłożysz jej też na inny palnik, gdyż bardzo łatwo może się zsunąć na podłogę. Jeśli do gotowania używasz rondelka, to jego pokrywkę możesz odłożyć w miejscu łączenia się rączki z rondelkiem. W ten sposób nie będziesz mieć plam po wodzie ani napęczniałego blatu. Wystarczy, że odwrócisz pokrywkę uchwytem do dołu. Prawda, że proste?
Jakie garnki warto wybrać do swojej kuchni?
Skoro już wiesz, jaka jest ukryta funkcja pokrywki, to dobrze będzie poznać ten rodzaj garnków, który w twojej kuchni sprawdzi się najlepiej. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że na rynku znajdziesz zarówno garnki emaliowane, ze stali nierdzewnej, aluminiowe, jak i żeliwne. Które z nich będą najlepsze? Do codziennego gotowania, idealnie sprawdzą się garnki emaliowane, stalowe lub aluminiowe, a najlepiej - z dodatkową powłoką. Dzięki nim ugotujesz każdą potrawę. Gdy gotujesz często i dużo, to warto rozważyć zakup dodatkowego garnka żeliwnego.
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym: