Nietypowa funkcja pokrywki do garnków. Wielu już ułatwiła życie

Do czego najczęściej używasz pokrywki w swojej kuchni? Wiedz, że oprócz odcedzania i przykrywania gotowanej potrawy, można jej użyć w jednym konkretnym celu. Ten patent cieszył się szczególną popularnością w okresie PRL-u, dlatego dobrze będzie powtórzyć go również teraz. Jaka jest ukryta funkcja pokrywki?

ObrazekUkryta funkcja pokrywki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Andrea Jean Cleaning
Karol Wiak

Nie tylko odcedzanie i gotowanie - jaka jest ukryta funkcja pokrywki?

Gotowanie popularnych potraw, w wielu polskich domach, najczęściej wygląda tak samo. Nie ma to, jak sprawdzony garnek z pokrywką, w którym gotujesz zarówno ziemniaki do obiadu, jak i ryż czy makaron. Szczególnie pomocna, wydaje się tu być pokrywka, która pozwoli odcedzić ugotowane ziemniaki, czy zadba o odpowiednią temperaturę podczas gotowania konkretnego dania. A czy wiesz, że ten element garnka możesz wykorzystać w jeszcze jeden konkretny sposób? Jaka jest ukryta funkcja pokrywki? Na pewno będziesz zaskoczony.

Obrazek
Jak ułożyć pokrywkę? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Andrea Jean Cleaning

Z tego patentu, najchętniej korzystano w okresie PRL-u. Podczas przyrządzania ulubionego dania, bardzo często zdejmujesz pokrywkę. Niezwykle trudno jest znaleźć odpowiednie miejsce, by ją odłożyć. Gorącej pokrywki, na pewno nie położysz na blacie, gdyż może on napuchnąć pod wpływem wody. Nie odłożysz jej też na inny palnik, gdyż bardzo łatwo może się zsunąć na podłogę. Jeśli do gotowania używasz rondelka, to jego pokrywkę możesz odłożyć w miejscu łączenia się rączki z rondelkiem. W ten sposób nie będziesz mieć plam po wodzie ani napęczniałego blatu. Wystarczy, że odwrócisz pokrywkę uchwytem do dołu. Prawda, że proste?

Jakie garnki warto wybrać do swojej kuchni?

Skoro już wiesz, jaka jest ukryta funkcja pokrywki, to dobrze będzie poznać ten rodzaj garnków, który w twojej kuchni sprawdzi się najlepiej. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że na rynku znajdziesz zarówno garnki emaliowane, ze stali nierdzewnej, aluminiowe, jak i żeliwne. Które z nich będą najlepsze? Do codziennego gotowania, idealnie sprawdzą się garnki emaliowane, stalowe lub aluminiowe, a najlepiej - z dodatkową powłoką. Dzięki nim ugotujesz każdą potrawę. Gdy gotujesz często i dużo, to warto rozważyć zakup dodatkowego garnka żeliwnego.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody