Nietypowa funkcja pokrywki do garnków. Wielu już ułatwiła życie

Do czego najczęściej używasz pokrywki w swojej kuchni? Wiedz, że oprócz odcedzania i przykrywania gotowanej potrawy, można jej użyć w jednym konkretnym celu. Ten patent cieszył się szczególną popularnością w okresie PRL-u, dlatego dobrze będzie powtórzyć go również teraz. Jaka jest ukryta funkcja pokrywki?

ObrazekUkryta funkcja pokrywki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Andrea Jean Cleaning
Karol Wiak

Nie tylko odcedzanie i gotowanie - jaka jest ukryta funkcja pokrywki?

Gotowanie popularnych potraw, w wielu polskich domach, najczęściej wygląda tak samo. Nie ma to, jak sprawdzony garnek z pokrywką, w którym gotujesz zarówno ziemniaki do obiadu, jak i ryż czy makaron. Szczególnie pomocna, wydaje się tu być pokrywka, która pozwoli odcedzić ugotowane ziemniaki, czy zadba o odpowiednią temperaturę podczas gotowania konkretnego dania. A czy wiesz, że ten element garnka możesz wykorzystać w jeszcze jeden konkretny sposób? Jaka jest ukryta funkcja pokrywki? Na pewno będziesz zaskoczony.

Obrazek
Jak ułożyć pokrywkę? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Andrea Jean Cleaning

Z tego patentu, najchętniej korzystano w okresie PRL-u. Podczas przyrządzania ulubionego dania, bardzo często zdejmujesz pokrywkę. Niezwykle trudno jest znaleźć odpowiednie miejsce, by ją odłożyć. Gorącej pokrywki, na pewno nie położysz na blacie, gdyż może on napuchnąć pod wpływem wody. Nie odłożysz jej też na inny palnik, gdyż bardzo łatwo może się zsunąć na podłogę. Jeśli do gotowania używasz rondelka, to jego pokrywkę możesz odłożyć w miejscu łączenia się rączki z rondelkiem. W ten sposób nie będziesz mieć plam po wodzie ani napęczniałego blatu. Wystarczy, że odwrócisz pokrywkę uchwytem do dołu. Prawda, że proste?

Jakie garnki warto wybrać do swojej kuchni?

Skoro już wiesz, jaka jest ukryta funkcja pokrywki, to dobrze będzie poznać ten rodzaj garnków, który w twojej kuchni sprawdzi się najlepiej. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że na rynku znajdziesz zarówno garnki emaliowane, ze stali nierdzewnej, aluminiowe, jak i żeliwne. Które z nich będą najlepsze? Do codziennego gotowania, idealnie sprawdzą się garnki emaliowane, stalowe lub aluminiowe, a najlepiej - z dodatkową powłoką. Dzięki nim ugotujesz każdą potrawę. Gdy gotujesz często i dużo, to warto rozważyć zakup dodatkowego garnka żeliwnego.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥