Polski Internet zalały przepis na "nowoczesny" Kogel-Mogel! Jedliście go w takiej wersji?

Kto z nas nie zna kogla-mogla? Kręcony przez mamę i babcie, jako odpowiedź na dziecięce prośby o deser. Znakomicie zaspokajał zapotrzebowanie na cukier w czasach, gdy sklepy nie oferowały szerokiej gamy ciast i batoników.

Obrazek
Ewa

Kogel-mogel jest jednym z najprostszych i jednocześnie przepysznych deserów, który rozgościł się w naszych domach kilkadziesiąt lat temu.
Teraz czas nieco go odświeżyć i pokazać młodszemu pokoleniu, co jadaliśmy dawniej.

Zobacz, jak przygotować kogel-mogel w odmienionej wersji!

Potrzebujesz:

Pewne rzeczy nie potrzebują zmian...

  • 2 żółtka
  • cukier

A niektóre mogą jedynie udoskonalić:

  • lody waniliowe lub śmietankowe
  • kilka listków mięty
  • świeże owoce: maliny, borówki, jeżyny- co tylko lubisz!

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę
  2. Przelej do kokilek lub małych foremek do pieczenia
  3. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 8-9 minut.
  4. Podaj na ciepło z gałką lodów, listkami mięty i świeżymi owocami

I gotowe! Prawda, że bardzo proste? Przygotujesz ten deser błyskawicznie, a w zapieczonej formie będzie wyglądał bardzo elegancko.

Gwarantujemy, że młodsze pokolenie ze smakiem pochłonie swoją porcję, a w starszym obudzą się miłe wspomnienia, prosto z rodzinnego domu.
Smacznego!

Znaleźliśmy dla Was parę inspiracji na "odpicowany" Kogel-Mogel z polskich blogów:

#1 Piękny zapiekany kogel-mogel z truskawkami do "Jak gotować i nie zwariować"

Obrazek

#2 Banalnie proste w wykonaniu: "Owoce zapiekane pod koglem moglem" od "Nie całkiem fit"

Obrazek

#3 "Truskawki zapiekane w koglu moglu, u nas dodatkowo szybka beza z białka, całość pieczona 10 minut, w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem" - według "cynamon&wanilia"

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej