Polski Internet zalały przepis na "nowoczesny" Kogel-Mogel! Jedliście go w takiej wersji?
Kto z nas nie zna kogla-mogla? Kręcony przez mamę i babcie, jako odpowiedź na dziecięce prośby o deser. Znakomicie zaspokajał zapotrzebowanie na cukier w czasach, gdy sklepy nie oferowały szerokiej gamy ciast i batoników.
02.08.2020 16:32
Kogel-mogel jest jednym z najprostszych i jednocześnie przepysznych deserów, który rozgościł się w naszych domach kilkadziesiąt lat temu.
Teraz czas nieco go odświeżyć i pokazać młodszemu pokoleniu, co jadaliśmy dawniej.
Zobacz, jak przygotować kogel-mogel w odmienionej wersji!
Potrzebujesz:
Pewne rzeczy nie potrzebują zmian...
- 2 żółtka
- cukier
A niektóre mogą jedynie udoskonalić:
- lody waniliowe lub śmietankowe
- kilka listków mięty
- świeże owoce: maliny, borówki, jeżyny- co tylko lubisz!
Przygotowanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę
- Przelej do kokilek lub małych foremek do pieczenia
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 8-9 minut.
- Podaj na ciepło z gałką lodów, listkami mięty i świeżymi owocami
I gotowe! Prawda, że bardzo proste? Przygotujesz ten deser błyskawicznie, a w zapieczonej formie będzie wyglądał bardzo elegancko.
Gwarantujemy, że młodsze pokolenie ze smakiem pochłonie swoją porcję, a w starszym obudzą się miłe wspomnienia, prosto z rodzinnego domu.
Smacznego!
Znaleźliśmy dla Was parę inspiracji na "odpicowany" Kogel-Mogel z polskich blogów:
#1 Piękny zapiekany kogel-mogel z truskawkami do "Jak gotować i nie zwariować"
#2 Banalnie proste w wykonaniu: "Owoce zapiekane pod koglem moglem" od "Nie całkiem fit"
#3 "Truskawki zapiekane w koglu moglu, u nas dodatkowo szybka beza z białka, całość pieczona 10 minut, w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem" - według "cynamon&wanilia"