Urocze, kruche gwiazdeczki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami

Kruche gwiazdeczki z ciasta francuskiego nie tylko prezentują się niesamowicie- są też bardzo pyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Ich wnętrze skrywa masę budyniową i borówki. To proste połączenie z pewnością przypadnie Ci do gustu.

ObrazekKruche gwiazdeczki z budyniem- Pyszności
Ewa

Ciasto francuskie jest po prostu nieocenione, gdy mają wpaść niespodziewani goście. Można z niego wyczarować całą gamę przysmaków: zapiekanki, ślimaki, roladki, ciasteczka... Opcji jest naprawdę sporo i każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiliśmy na proste ciasteczka.

Przepis na urocze gwiazdki znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Kruche gwiazdeczki- składniki

280 g ciasta francuskiego

1 jajko roztrzepane

1 opakowanie budyniu waniliowego

120 g borówek amerykańskich

20 g płatków migdałów

Przepis na kruche gwiazdeczki z ciasta francuskiego

Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na kuchennym blacie. Żeby ułatwić sobie pracę z tym ciastem, to warto wyjąć je 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie temperaturę pokojową, jego zawijanie będzie jeszcze prostsze.

Ciasto podziel na 4 kwadraty. Każdy z nich natnij tak, jak na filmiku i zdjęciu.

Obrazek
Kruche gwiazdeczki z budyniem- Pyszności

Powstałe nacięcia zawiń tak, aby powstała gwiazdka. Zerknij na filmik z instrukcją- wszystko stanie się jasne. Powstałe kształty przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut.

Obrazek
Kruche gwiazdeczki z budyniem- Pyszności

W międzyczasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i odstaw go, żeby nieco się przestudził. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, ale możesz również sięgnąć po inną kombinację smakową. Budyń przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim wnętrze gwiazdek. Jeśli nie masz rękawa, to bez problemu zrobisz to przy pomocy zwykłej łyżki.

Obrazek

Dodaj borówki i płatki migdałów i wstaw do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Po tym czasie ciasteczka są już gotowe. Idealnie pasują do popołudniowej kawy :)  Smacznego!

Obrazek
Kruche gwiazdeczki z budyniem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej