Urocze, kruche gwiazdeczki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami
Kruche gwiazdeczki z ciasta francuskiego nie tylko prezentują się niesamowicie- są też bardzo pyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Ich wnętrze skrywa masę budyniową i borówki. To proste połączenie z pewnością przypadnie Ci do gustu.
24.07.2022 | aktual.: 18.09.2023 10:59
Ciasto francuskie jest po prostu nieocenione, gdy mają wpaść niespodziewani goście. Można z niego wyczarować całą gamę przysmaków: zapiekanki, ślimaki, roladki, ciasteczka... Opcji jest naprawdę sporo i każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiliśmy na proste ciasteczka.
Przepis na urocze gwiazdki znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Kruche gwiazdeczki- składniki
280 g ciasta francuskiego
1 jajko roztrzepane
1 opakowanie budyniu waniliowego
120 g borówek amerykańskich
20 g płatków migdałów
Przepis na kruche gwiazdeczki z ciasta francuskiego
Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na kuchennym blacie. Żeby ułatwić sobie pracę z tym ciastem, to warto wyjąć je 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie temperaturę pokojową, jego zawijanie będzie jeszcze prostsze.
Ciasto podziel na 4 kwadraty. Każdy z nich natnij tak, jak na filmiku i zdjęciu.
Powstałe nacięcia zawiń tak, aby powstała gwiazdka. Zerknij na filmik z instrukcją- wszystko stanie się jasne. Powstałe kształty przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut.
W międzyczasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i odstaw go, żeby nieco się przestudził. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, ale możesz również sięgnąć po inną kombinację smakową. Budyń przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim wnętrze gwiazdek. Jeśli nie masz rękawa, to bez problemu zrobisz to przy pomocy zwykłej łyżki.
Dodaj borówki i płatki migdałów i wstaw do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Po tym czasie ciasteczka są już gotowe. Idealnie pasują do popołudniowej kawy :) Smacznego!