Urocze, kruche gwiazdeczki z ciasta francuskiego z budyniem i borówkami

Kruche gwiazdeczki z ciasta francuskiego nie tylko prezentują się niesamowicie- są też bardzo pyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Ich wnętrze skrywa masę budyniową i borówki. To proste połączenie z pewnością przypadnie Ci do gustu.

ObrazekKruche gwiazdeczki z budyniem- Pyszności
Ewa

Ciasto francuskie jest po prostu nieocenione, gdy mają wpaść niespodziewani goście. Można z niego wyczarować całą gamę przysmaków: zapiekanki, ślimaki, roladki, ciasteczka... Opcji jest naprawdę sporo i każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiliśmy na proste ciasteczka.

Przepis na urocze gwiazdki znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Kruche gwiazdeczki- składniki

280 g ciasta francuskiego

1 jajko roztrzepane

1 opakowanie budyniu waniliowego

120 g borówek amerykańskich

20 g płatków migdałów

Przepis na kruche gwiazdeczki z ciasta francuskiego

Arkusz ciasta francuskiego rozłóż na kuchennym blacie. Żeby ułatwić sobie pracę z tym ciastem, to warto wyjąć je 15 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie temperaturę pokojową, jego zawijanie będzie jeszcze prostsze.

Ciasto podziel na 4 kwadraty. Każdy z nich natnij tak, jak na filmiku i zdjęciu.

Obrazek
Kruche gwiazdeczki z budyniem- Pyszności

Powstałe nacięcia zawiń tak, aby powstała gwiazdka. Zerknij na filmik z instrukcją- wszystko stanie się jasne. Powstałe kształty przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut.

Obrazek
Kruche gwiazdeczki z budyniem- Pyszności

W międzyczasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i odstaw go, żeby nieco się przestudził. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, ale możesz również sięgnąć po inną kombinację smakową. Budyń przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim wnętrze gwiazdek. Jeśli nie masz rękawa, to bez problemu zrobisz to przy pomocy zwykłej łyżki.

Obrazek

Dodaj borówki i płatki migdałów i wstaw do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Po tym czasie ciasteczka są już gotowe. Idealnie pasują do popołudniowej kawy :)  Smacznego!

Obrazek
Kruche gwiazdeczki z budyniem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki