Uszka od babci Krysi na Wigilię. Do farszu dodaje pół łyżeczki sekretnego składnika
Jeśli barszcz na Wigilię, to tylko z uszkami. Jako, że Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, to czas najwyższy rozpocząć stopniowe przygotowanie potraw. Do wspomnianego barszczu idealnie sprawdzą się uszka od babci Krysi. To prawdziwy hit wśród przepisów. Sekretem jest tu pewien tajemniczy składnik.
12.12.2022 16:12
Uszka od babci Krysi - popularny dodatek do świątecznej zupy
Uszka, podobnie jak pierogi, stanowią potrawę, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Pomimo tego, że przygotowanie uszek wymaga nieco cierpliwości, to pomimo tego, chętnie przystępujemy do ich lepienia, tuż przed Wigilią. Skoro mają to być najlepsze uszka, to warto sięgnąć po naprawdę sprawdzony przepis. I w takiej sytuacji, najlepiej sprawdzą się uszka od babci Krysi. To prawdziwy, staropolski i wyjątkowy przepis, dzięki któremu uda nam się przygotować naprawdę wspaniały dodatek do barszczu czerwonego. Przekonajcie się sami!
Jak przygotować uszka od babci Krysi?
W tym przypadku, eksperymenty będą jak najbardziej wskazane. Uszka według receptury koła gospodyń wiejskich, powinny zniknąć w parę chwil. Jest jeden sekretny składnik, który sprawia, że uszka stają się naprawdę wyjątkowe. Co to takiego? Sprawdźmy!
Składniki:
- około 400 g mąki pszennej typu 550
- szczypta soli
- 140 ml ciepłej wody
- cebula
- 80 g suszonych grzybów
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki rozmarynu suszonego - ten składnik stanowi sekret tego dania
- pół łyżeczki soli
- liść laurowy i ziele angielskie
- masło.
Sposób przygotowania:
Uszka od babci Krysi to unikalna i wyjątkowa receptura na dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego. Rozpoczynamy od namoczenia naszych grzybów suszonych, które należy odstawić na kilka godzin. Po tym czasie, w tej samej wodzie obgotowujemy je i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie, grzyby należy odsączyć i pokroić w paseczki. Czas na cebulę - kroimy ją w kosteczkę. Podsmażamy ją na maśle z grzybami przez 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz przystępujemy do przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy w niej dołek i dodajemy wodę i sól. Zagniatamy ciasto na gładką, elastyczną masę. Kolejny krok to zawinięcie ciasta w czystą ściereczkę i odstawienie go na godzinę. Następnie przekładamy je na stolnicę i wałkujemy ciasto na grubość 2 mm. Wycinamy małe krążki, nadziewamy je i zalepiamy metodą "na pierścionek". Uszka od babci Krysi należy gotować w osolonej wodzie, do wypłynięcia. Smacznego!
A co powiesz na buraczaną roladę ze śledziami i serkiem śmietankowym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: