W kwadrans zrobisz obiad dla całej rodziny. Kremowy makaron z jednego garnka

Makaron orzo, przypominający drobne ziarenka ryżu, to jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni. Jego delikatna konsystencja i neutralny smak sprawiają, że doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Oto przepis na jednogarnkowe orzo z pomidorami, idealne na szybki obiad.

Makaron orzo z pomidoramiMakaron orzo z pomidorami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Makaron orzo często wykorzystuje się w kuchni śródziemnomorskiej – w sałatkach, daniach na ciepło oraz jako dodatek do bulionów i zapiekanek. Można go też stosować jako zamiennik ryżu w risotto, tworząc tzw. orzotto, które ma kremową konsystencję, ale jest szybsze w przygotowaniu. Dzięki swojej wszechstronności orzo powinien znaleźć się w każdej kuchni, zwłaszcza jeśli cenisz szybkie i smaczne posiłki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Orzo z pomidorami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana,
  • 1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana,
  • 600 g pomidorków koktajlowych, posiekanych,
  • 400 g orzo,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • garść świeżej pietruszki,
  • tarty parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu lub patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 4-6 minut, aż zmięknie.
  2. Dodaj czosnek i chili, smaż przez minutę, aby zmiękły, a następnie dodaj pomidory. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  3. Wymieszaj orzo, a następnie wlej bulion. Gotuj przez 8-10 minut, aż płyn się zredukuje, a orzo będzie miękkie.
  4. Dodaj trzy czwarte pietruszki i wymieszaj przed podaniem w miseczkach. Na wierzch dodaj resztę pietruszki i starty parmezan, jeśli lubisz, i podawaj od razu.

Jeśli nie masz świeżych pomidorów, możesz użyć puszki krojonych pomidorów, co również doskonale się sprawdzi.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀