WAŻNE
TERAZ

Nowe otwarcie rządu Donalda Tuska. Oto kluczowy dokument

W kwadrans zrobisz obiad dla całej rodziny. Kremowy makaron z jednego garnka

Makaron orzo, przypominający drobne ziarenka ryżu, to jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni. Jego delikatna konsystencja i neutralny smak sprawiają, że doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Oto przepis na jednogarnkowe orzo z pomidorami, idealne na szybki obiad.

Makaron orzo z pomidoramiMakaron orzo z pomidorami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Makaron orzo często wykorzystuje się w kuchni śródziemnomorskiej – w sałatkach, daniach na ciepło oraz jako dodatek do bulionów i zapiekanek. Można go też stosować jako zamiennik ryżu w risotto, tworząc tzw. orzotto, które ma kremową konsystencję, ale jest szybsze w przygotowaniu. Dzięki swojej wszechstronności orzo powinien znaleźć się w każdej kuchni, zwłaszcza jeśli cenisz szybkie i smaczne posiłki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Orzo z pomidorami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana,
  • 1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana,
  • 600 g pomidorków koktajlowych, posiekanych,
  • 400 g orzo,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • garść świeżej pietruszki,
  • tarty parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu lub patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 4-6 minut, aż zmięknie.
  2. Dodaj czosnek i chili, smaż przez minutę, aby zmiękły, a następnie dodaj pomidory. Gotuj przez kolejne 5 minut.
  3. Wymieszaj orzo, a następnie wlej bulion. Gotuj przez 8-10 minut, aż płyn się zredukuje, a orzo będzie miękkie.
  4. Dodaj trzy czwarte pietruszki i wymieszaj przed podaniem w miseczkach. Na wierzch dodaj resztę pietruszki i starty parmezan, jeśli lubisz, i podawaj od razu.

Jeśli nie masz świeżych pomidorów, możesz użyć puszki krojonych pomidorów, co również doskonale się sprawdzi.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę