Gniją na chodnikach. Wielu Polaków nie wie, że są jadalne, a dżem z nich jest pyszny i bardzo zdrowy

Wiele osób myśli, że to niejadalne owoce na ozdobnych krzewach. W rezultacie spadają z gałązek i gniją na chodnikach. Warto jednak dać im szanse, bo są nie tylko smacznym dodatkiem, ale również zdrowym urozmaiceniem diety.

Nie każdy wie, że berberys jest jadalnyNie każdy wie, że berberys jest jadalny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Berberys, znany również jako kwaśnica pospolita, to krzew, który łatwo spotkać w miejskich parkach i ogrodach. Jego niewielkie, podłużne, czerwone owoce dojrzewają na gałązkach od sierpnia aż do października. Gdy w pełni dojrzeją, można je śmiało zbierać i zajadać. Charakterystyczne, długie i ostre kolce na gałązkach utrudniają zbiór, dlatego najlepiej założyć grube rękawice. Owoce należy zbierać, gdy mają intensywny, czerwony kolor i są lekko miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans

Właściwości berberysu

Małe, czerwone owoce berberysu wyglądają niepozornie, ale są prawdziwą skarbnicą zdrowia. W ich składzie znajdziesz mnóstwo witaminy C, która jest kluczowa dla budowania odporności, a także witaminę E oraz karotenoidy, silne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

W owocach berberysu można znaleźć także cenne minerały, takie jak wapń, żelazo i potas. Ich charakterystyczny, cierpki smak to zasługa kwasu jabłkowego i cytrynowego, a naturalną słodycz zawdzięczają dekstrozie i fruktozie. Zawarte w nich garbniki mają właściwości przeciwzapalne, a żywice wykazują działanie przeciwbakteryjne. Dzięki temu spożywanie owoców berberysu wspiera funkcjonowanie układu trawiennego i wątroby, a także korzystnie wpływa na układ krążenia.

Berberys w kuchni

Smak owoców berberysu jest wyjątkowo kwaśny i cierpki, ale po obróbce termicznej staje się łagodniejszy, słodko-kwaśny, z wyraźną orzeźwiającą nutą. Z tego powodu owoce są idealne do przygotowania dżemów, konfitur, syropów, czy też nalewek. Doskonale sprawdzają się również jako dodatek do herbaty zamiast cytryny, wzbogacając ją o orzeźwiający smak i cenne składniki odżywcze.

Owoce berberysu mają wiele właściwości zdrowotnych
Owoce berberysu mają wiele właściwości zdrowotnych © Adobe Stock

Dżem z berberysa

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców berberysu,
  • 500 g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 100 ml wody.


Sposób przygotowania:

  1. Owoce berberysu dokładnie umyj i oczyść z szypułek.
  2. Włóż owoce do garnka, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż owoce zmiękną.
  3. Przetrzyj owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  4. Do powstałego przecieru dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż dżem osiągnie odpowiednią gęstość.
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Dżem z berberysu możesz przechowywać w spiżarni lub w lodówce.

Dżem z berberysu doskonale smakuje z naleśnikami, goframi i tostami. Może być również świetnym dodatkiem do mięs lub serów, przełamując ich smak kwaśną nutą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟