Efektowny warkocz Taco z mieloną wołowiną. Bliscy oszaleją na jego punkcie!
Dania kuchni meksykańskiej już od lat mają wielu wielbicieli w naszym kraju. Są to potrawy ostre, wyraziste w smaku, sycące i przede wszystkim - stosunkowo łatwe w przygotowaniu. I taki właśnie jest warkocz taco, którego recepturę mamy przyjemność zaprezentować w tym właśnie artykule.
28.01.2023 | aktual.: 16.10.2023 09:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pokochaj kuchnię meksykańską i przygotuj warkocz taco!
Dlaczego akurat to danie warto przygotować na obiad lub inną okoliczność? Jest to nieco inny sposób podania taco, które stanowi prawdziwy przysmak kuchni meksykańskiej. Mielona wołowina doprawiona przyprawą taco, posypana tartym serem, z pomidorami i zawinięta w plecione ciasto na pizzę. Ten przepis to prawdziwa rewelacja. To danie robi się naprawdę szybko, a efekt końcowy jest naprawdę zaskakujący. Jak widać, w tym przypadku można połączyć też i kuchnię włoską z kuchnią meksykańską. Warkocz taco zadowoli całą twoją rodzinę.
Jak przygotować meksykański warkocz taco?
Jeśli wahasz się nad tym, czy przygotować pizzę, czy coś z kuchni meksykańskiej, to ten przepis jest wręcz dla ciebie stworzony. Co ważne, takie danie robi się dosłownie w parę chwil. Wyróżnia się niebiańskim smakiem i kolorami na talerzu. Na pewno będziesz zachwycony!
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta na pizzę
- posiekana cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 450 g mielonej wołowiny
- 3 łyżki przyprawy do taco
- pół szklanki wody
- szklanka rozdrobionego sera
- pomidor pokrojony w kostkę
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- posiekana sałata rzymska
- kwaśna śmietana i sos taco.
Sposób przygotowania:
Warkocz taco robi się naprawdę szybko. Rozpocznij od rozwinięcia pergaminu ze schłodzonym ciastem do pizzy. Na patelni rozgrzej oliwę i przez 3-5 minut podsmażaj posiekaną cebulę. Dodaj wołowinę i smaż do momentu, gdy mięso zyska odpowiedni kolor. Następnie dodaj wodę, przyprawę taco i mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zmniejsz ogień i podsmażaj jeszcze przez około 7 minut. Brzegi ciasta pokrój tak, aby stworzyć z niego warkocz. Wołowinę umieść na środku, dodaj ser i pokrojony w kostkę pomidor. Zawiń ciasto, tworząc warkocz i posyp wierzch resztą sera.
Wierzch i boki posmaruj roztopionym masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 190 stopni na 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia. Przykryj posiekaną sałatą rzymską, pomidorem i serem. Podawaj z kwaśną śmietaną i sosem taco. Smacznego!
Lubisz smaczne i szybkie przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mięso mielone z ziemniakami: