Warkocz z ciasta francuskiego z łososiem

Warkocz z ciasta francuskiego można podać na wiele ciekawych sposobów. Tym razem postawiliśmy na połączenie z łososiem i serkiem śmietankowym. I był to strzał w 10!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu serowej mieszanki pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 270 g serek śmietankowy
  2. 125 ml śmietanka 30%
  3. 1/3 szkl. świeży koperek posiekany
  4. 1 łyżeczka skórka z cytryny starta
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. 1 szt. ciasto francuskie
  8. 300 g łosoś wędzony

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym połącz ze sobą: serek śmietankowy, śmietankę, świeży koperek, sól, pieprz i skórkę z cytryny.

Obrazek

2. Powstałą mieszankę rozprowadź na cieście francuskim.

Obrazek

3. Na wierzchu ułóż plastry wędzonego łososia.

Obrazek

4. Zwiń ciasto francuskie w rulon i przetnij w poziomie, dzieląc ciasto na dwie części. Czas stworzyć warkocz z obu części (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

5. Teraz wystarczy, że połączysz obie końcówki, otrzymując kształt okręgu. Wstaw przekąskę do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇