Warkocz z ciasta francuskiego z łososiem

Warkocz z ciasta francuskiego można podać na wiele ciekawych sposobów. Tym razem postawiliśmy na połączenie z łososiem i serkiem śmietankowym. I był to strzał w 10!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu serowej mieszanki pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 270 g serek śmietankowy
  2. 125 ml śmietanka 30%
  3. 1/3 szkl. świeży koperek posiekany
  4. 1 łyżeczka skórka z cytryny starta
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. 1 szt. ciasto francuskie
  8. 300 g łosoś wędzony

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym połącz ze sobą: serek śmietankowy, śmietankę, świeży koperek, sól, pieprz i skórkę z cytryny.

Obrazek

2. Powstałą mieszankę rozprowadź na cieście francuskim.

Obrazek

3. Na wierzchu ułóż plastry wędzonego łososia.

Obrazek

4. Zwiń ciasto francuskie w rulon i przetnij w poziomie, dzieląc ciasto na dwie części. Czas stworzyć warkocz z obu części (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

5. Teraz wystarczy, że połączysz obie końcówki, otrzymując kształt okręgu. Wstaw przekąskę do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia