PrzepisWarstwowa bułka z kurczakiem w panierce

Warstwowa bułka z kurczakiem w panierce

Warstwowa bułka z kurczakiem w panierce
Pyszności

26.09.2020 17:00, aktual.: 29.09.2020 09:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warstwowa bułka z kurczakiem w panierce i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować smaczny obiad w ciekawej odsłonie. Palce lizać!

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. filet z kurczaka
  2. 2 szt. bułka pełnoziarnista
  3. 3/4 szkl. mąka
  4. 2 szt. jajka
  5. 3/4 szkl. bułka tarta
  6. 1/3 szkl. sos pomidorowy
  7. kilka plastrów żółty ser
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Masło czosnkowe

  1. 2 ząbki czosnek
  2. 1/4 szkl. pietruszka posiekana
  3. 2-3 łyżki masło roztopione

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia kurczaka na dwie części. Następnie rozbij je przy pomocy tłuczka i dopraw solą oraz pieprzem.

Obraz

2. Następnie przygotuj panierkę, obtaczając kawałki mięsa w mące, jajkach i bułce tartej. Smaż każdy kawałek na rozgrzanej patelni, aż nabierze złocistego koloru.

Obraz

3. Czas na masło czosnkowe. W tym celu połącz: roztopione masło, czosnek i posiekaną pietruszkę.

Obraz

4. Podziel bułkę na pół. Na spodzie rozprowadź sos pomidorowy i dodaj kolejno: ser, połowę kurczaka, ponownie sos, żółty ser, kurczaka i sos.

Obraz

5. Na wierzchu dodaj drugą połówkę bułki i posmaruj ją masłem czosnkowym, po czym piecz przez 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz