Ciasto Margaretka to oryginalne ciasto warstwowe, które w moim domu zawsze jest hitem na imieniny i inne rodzinne okazje. Zachwyca kakaowym biszkoptem, delikatnym kremem budyniowym i galaretką cytrynową. W niej niespodzianka - ciasteczka w kształcie kwiatuszków. Efektowny i pyszny wypiek, który świetnie sprawdzi się na każdą uroczystość. Pełna lista składników poniżej, a wykonanie krok po kroku na wideo.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Piekarnik: 175°C przez około 30 minut. Wymiary formy: 28 x 18 cm.
Krem budyniowy:
- 120 g budyniu śmietankowego,
- 1 l mleka,
- 200 ml mleka do rozrobienia budyniu,
- 1/2 szkl. cukru,
- 300 g miękkiego masła.
Dodatkowe składniki:
- 12 ciastek w kształcie kwiatuszków,
- 2 opakowania galaretki cytrynowej,
- 800 ml wrzątku.
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.