Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Warstwowe ciasto z kremem chałwowym, orzeszkami i sezamkami. Prawdziwe mistrzostwo

Czujesz już przesyt świątecznymi wypiekami i jednocześnie przydałby się nowy pomysł na sylwestrowy deser? Przychodzimy z gotowym rozwiązaniem. Zrób warstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, kremem chałwowym, słonymi orzeszkami i chrupiącymi sezamkami. Prawda, że brzmi pysznie? A smakuje jeszcze lepiej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na kakaowy biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Krem chałwowy:

  • 1200 ml mleka,
  • 120 g budyniu śmietankowego,
  • 300 g miękkiego masła,
  • 400 g chałwy waniliowej.

Nasączenie:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 100 ml gorącej wody.

Pozostałe składniki:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego,
  • 200 g sezamków,
  • 50 g orzeszków solonych.

O czym warto pamiętać:

  • Aby biszkopt kakaowy wyszedł puszysty i mięciutki jak chmurka, zastosuj dwie ważne zasady. Po pierwsze ubij białka na sztywną pianę. Po drugie, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  • Gotową mieszankę przelej do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia jedynie na spodzie. W ten sposób biszkopt będzie mógł swobodnie rosnąć do góry w piekarniku.
  • Ciasto piecz przez 35 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po całkowitym ostudzeniu przetnij je na pół. Możesz zrobić to przy pomocy specjalnej piłki lub zwykłego noża.
  • Czas na krem chałwowy. W dużej mierze opiera się on na klasycznym kremie budyniowym. Musisz więc przygotować mieszankę budyniową i odstawić ją pod przykryciem do ostudzenia. Następnie utrzyj miękkie masło na jasny puch. Dopiero po uzyskaniu takiego efektu możesz zacząć stopniowo dodawać masę budyniową. Na koniec do powstałego kremu dodaj pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Jak złożyć ciasto? Na pierwszym blacie ciasta nasączonym naparem z kawy rozpuszczalnej rozprowadź dżem porzeczkowy. Następnie dodaj większość kremu, po czym przykryj go drugą częścią biszkoptu z dodatkiem kawy. Na wierzchu rozsmaruj krem, który został i przykryj go pokruszonymi sezamkami oraz solonymi orzeszkami.
  • Ciasto w takim wydaniu wstaw do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia podziel na mniejsze kawałki i serwuj całej rodzinie.
  • Domowy wypiek przygotowaliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.
Więcej wideo
Gwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkościGwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkości
Upiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcjeUpiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcje
Od lat robię go na każdą imprezę sylwestrową. Goście zawsze proszą o dokładkęOd lat robię go na każdą imprezę sylwestrową. Goście zawsze proszą o dokładkę
Na Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycająNa Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycają
Zespół Pyszności składa świąteczne życzeniaZespół Pyszności składa świąteczne życzenia
Sałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrokSałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrok
Trafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowaniaTrafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowania
Wybrane dla Ciebie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez