Mistrzowskie śniadanie od Ani Lewandowskiej z wątróbką w roli głównej. Natychmiast stawia na nogi
Najgorsze kulinarne wspomnienie z dzieciństwa? Większość z nas odpowie, że to wątróbka. Okazuje się jednak, że można przyrządzić ją na wiele smacznych sposobów i to również na śniadanie. Wątróbka według Ani Lewandowskiej to doskonały przykład wariacji na ten temat.
05.12.2022 17:51
Wątróbka według Ani Lewandowskiej - tradycyjne danie w nietypowym wydaniu
Przywykliśmy już do tego, że wątróbkę najczęściej serwujemy z cebulą i podajemy ją na obiad. Z tym popularnym polskim daniem jest tak, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Jednak obecność różnych przepisów, świadczy o tym, że możemy przyrządzić ją na wiele smacznych sposobów. Możemy nadziać nią paprykę, dodając kilka ulubionych dodatków. I właśnie takim sposobem podania tego mięsa, podzieliła się z nami Ania Lewandowska - miłośniczka zdrowego żywienia, która chętnie publikuje przepisy na naprawdę wyjątkowe dania.
Dlaczego wątróbka według Ani Lewandowskiej to świetny pomysł na śniadanie? Przede wszystkim dlatego, że ten rodzaj mięsa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Wystarczy wspomnieć, że zawiera ona więcej witaminy C niż jabłko. Oprócz tego jest bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, czy koenzym Q10.
Wątróbka według Ani Lewandowskiej - jak ją przygotować?
Przepis ten, określany jest mianem "śniadania mistrzów". Najlepiej jest ją przygotować bez pośpiechu, czyli w taki dzień, kiedy mamy rano do dyspozycji nieco więcej czasu. Efekt? Na pewno będzie zaskoczeniem!
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- około 250 g wątróbki drobiowej
- liść laurowy
- 100 g pieczarek
- duża papryka
- 2 łyżki masła klarowanego
- pieprz
- sól morska.
Sposób przygotowania:
Jeśli wątróbka według Ani Lewandowskiej znalazła się na liście dań, które chcesz przygotować, to należy rozpocząć od drobnego pokrojenia czosnku, umycia pieczarek, ich obrania i drobnego posiekania. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i przez 4 minuty podduszamy czosnek z pieczarkami. Drobiową wątróbkę dokładnie myjemy i wrzucamy na patelnię. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i liściem laurowym. Dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut. Po tym czasie przekładamy do miski i blendujemy.
Kolejny krok to umycie papryki i wydrążenie nasion. Naszą pastę przekładamy do papryki i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, przez około 10-15 minut. Podajemy z awokado. Są również inne opcje nadziania takiej papryki. Wątróbkę drobiową można połączyć np. z kaszą gryczaną i cebulą lub z wątróbką, kaszą kuskus i serem feta. Wybór należy do Ciebie, ale to wątróbka według Ani Lewandowskiej wydaje się najlepsza. Smacznego!
Lubisz nietypowe śniadania? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na omlet z kapustą, serem i frankfurterkami: