Mistrzowskie śniadanie od Ani Lewandowskiej z wątróbką w roli głównej. Natychmiast stawia na nogi

Najgorsze kulinarne wspomnienie z dzieciństwa? Większość z nas odpowie, że to wątróbka. Okazuje się jednak, że można przyrządzić ją na wiele smacznych sposobów i to również na śniadanie. Wątróbka według Ani Lewandowskiej to doskonały przykład wariacji na ten temat.

ObrazekWątróbka według Ani Lewandowskiej - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube tvnpl
Karol Wiak

Wątróbka według Ani Lewandowskiej - tradycyjne danie w nietypowym wydaniu

Przywykliśmy już do tego, że wątróbkę najczęściej serwujemy z cebulą i podajemy ją na obiad. Z tym popularnym polskim daniem jest tak, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Jednak obecność różnych przepisów, świadczy o tym, że możemy przyrządzić ją na wiele smacznych sposobów. Możemy nadziać nią paprykę, dodając kilka ulubionych dodatków. I właśnie takim sposobem podania tego mięsa, podzieliła się z nami Ania Lewandowska - miłośniczka zdrowego żywienia, która chętnie publikuje przepisy na naprawdę wyjątkowe dania.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; foto: Canva

Dlaczego wątróbka według Ani Lewandowskiej to świetny pomysł na śniadanie? Przede wszystkim dlatego, że ten rodzaj mięsa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Wystarczy wspomnieć, że zawiera ona więcej witaminy C niż jabłko. Oprócz tego jest bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, czy koenzym Q10.

Wątróbka według Ani Lewandowskiej - jak ją przygotować?

Przepis ten, określany jest mianem "śniadania mistrzów". Najlepiej jest ją przygotować bez pośpiechu, czyli w taki dzień, kiedy mamy rano do dyspozycji nieco więcej czasu. Efekt? Na pewno będzie zaskoczeniem!

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • około 250 g wątróbki drobiowej
  • liść laurowy
  • 100 g pieczarek
  • duża papryka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz
  • sól morska.

Sposób przygotowania:

Jeśli wątróbka według Ani Lewandowskiej znalazła się na liście dań, które chcesz przygotować, to należy rozpocząć od drobnego pokrojenia czosnku, umycia pieczarek, ich obrania i drobnego posiekania. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i przez 4 minuty podduszamy czosnek z pieczarkami. Drobiową wątróbkę dokładnie myjemy i wrzucamy na patelnię. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i liściem laurowym. Dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut. Po tym czasie przekładamy do miski i blendujemy.

Obrazek
Faszerowana papryka - Pyszności

Kolejny krok to umycie papryki i wydrążenie nasion. Naszą pastę przekładamy do papryki i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, przez około 10-15 minut. Podajemy z awokado. Są również inne opcje nadziania takiej papryki. Wątróbkę drobiową można połączyć np. z kaszą gryczaną i cebulą lub z wątróbką, kaszą kuskus i serem feta. Wybór należy do Ciebie, ale to wątróbka według Ani Lewandowskiej wydaje się najlepsza. Smacznego!

Lubisz nietypowe śniadania? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na omlet z kapustą, serem i frankfurterkami:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯