Wbij do bułki i zapiecz. Zwykłe kanapki mogą się przy nich schować

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, pożywne śniadanie, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. To pyszna alternatywa dla zwykłych kanapek, jajek sadzonych i jajecznicy.

Jajka zapiekane w bułkachJajka zapiekane w bułkach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Dawniej mówiło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W rzeczywistości ważne jest wszystko to, co trafia na nasz talerz przez całą dobę. Nie oznacza to jednak, że śniadania można traktować po macoszemu. Pyszne jajka zapiekane w bułce z dodatkiem sera oraz szynki pozwolą na smaczny start i dobry humor już od samego rana.

Nie potrzeba wielu składników ani długich przygotowań, by stworzyć to królewskie śniadanie. Całość przygotowaliśmy we frytkownicy beztłuszczowej Tefal. Urządzenie pracuje tak cicho, że nie obudzi pozostałych członków rodziny. Po kilkunastu minutach na talerz trafia śniadanie na miarę króla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka zapiekane w bułkach w beztłuszczowej frytkownicy

Jajka zapiekane w bułce

Przygotowanie takiego śniadanie nie zajmuje więcej czasu niż zrobienie jajecznicy. Na dodatek to świetny przepis, gdy w chlebaku zalegają nieco już czerstwe bułki. Dzięki zapiekaniu zyskają nowe, pyszne życie. Możesz tutaj użyć ulubionej szynki oraz żółtego sera. W wersji wegetariańskiej pomiń dodatek mięsny.

Składniki: 

  • 4 bułki poznańskie,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 jajka,
  • 4 plastry sera tylżyckiego,
  • 4 plastry szynki pieczonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do posypania,
  • pół czerwonej papryki,
  • sałata karbowana,
  • 3 pomidorki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Odetnij górną część bułki i wydrąż ze środka miękką część. W środku rozprowadź masło. Wydrążoną część możesz wysuszyć i zmielić na bułkę tartą, zagęścić nią zupę czy wykorzystać do kotletów mielonych.

Wydrążona bułka z masłem
Wydrążona bułka z masłem © Pyszności

Krok 2. Do środka bułki włóż plasterek sera oraz szynki i wbij ostrożnie jajko. Dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz dorzucić nieco suszonych płatków chilli.

Bułka gotowa do zapieczenia
Bułka gotowa do zapieczenia © Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane bułki umieść w szufladzie frytkownicy beztłuszczowej Tefal. Ustaw temperaturę 160 stopni Celsjusza i zapiekaj całość przez 15 minut.

Zapiekane bułeczki z jajkiem, serem i szynką
Zapiekane bułeczki z jajkiem, serem i szynką © Pyszności

Krok 4. Gotowe bułeczki przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem. Serwuj w towarzystwie pomidorków oraz sałaty. Możesz przygotować także lekką, warzywną sałatkę z dressingiem. Smacznego!

Bułka zapiekana z jajkiem, serem i szynką
Bułka zapiekana z jajkiem, serem i szynką © Pyszności
Płatna współpraca z marką Tefal
Wybrane dla Ciebie
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥