Wbij do bułki i zapiecz. Zwykłe kanapki mogą się przy nich schować
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, pożywne śniadanie, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. To pyszna alternatywa dla zwykłych kanapek, jajek sadzonych i jajecznicy.
Dawniej mówiło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W rzeczywistości ważne jest wszystko to, co trafia na nasz talerz przez całą dobę. Nie oznacza to jednak, że śniadania można traktować po macoszemu. Pyszne jajka zapiekane w bułce z dodatkiem sera oraz szynki pozwolą na smaczny start i dobry humor już od samego rana.
Nie potrzeba wielu składników ani długich przygotowań, by stworzyć to królewskie śniadanie. Całość przygotowaliśmy we frytkownicy beztłuszczowej Tefal. Urządzenie pracuje tak cicho, że nie obudzi pozostałych członków rodziny. Po kilkunastu minutach na talerz trafia śniadanie na miarę króla.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka zapiekane w bułkach w beztłuszczowej frytkownicy
Jajka zapiekane w bułce
Przygotowanie takiego śniadanie nie zajmuje więcej czasu niż zrobienie jajecznicy. Na dodatek to świetny przepis, gdy w chlebaku zalegają nieco już czerstwe bułki. Dzięki zapiekaniu zyskają nowe, pyszne życie. Możesz tutaj użyć ulubionej szynki oraz żółtego sera. W wersji wegetariańskiej pomiń dodatek mięsny.
Składniki:
- 4 bułki poznańskie,
- 4 łyżki masła,
- 4 jajka,
- 4 plastry sera tylżyckiego,
- 4 plastry szynki pieczonej,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek do posypania,
- pół czerwonej papryki,
- sałata karbowana,
- 3 pomidorki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Odetnij górną część bułki i wydrąż ze środka miękką część. W środku rozprowadź masło. Wydrążoną część możesz wysuszyć i zmielić na bułkę tartą, zagęścić nią zupę czy wykorzystać do kotletów mielonych.
Krok 2. Do środka bułki włóż plasterek sera oraz szynki i wbij ostrożnie jajko. Dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz dorzucić nieco suszonych płatków chilli.
Krok 3. Tak przygotowane bułki umieść w szufladzie frytkownicy beztłuszczowej Tefal. Ustaw temperaturę 160 stopni Celsjusza i zapiekaj całość przez 15 minut.
Krok 4. Gotowe bułeczki przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem. Serwuj w towarzystwie pomidorków oraz sałaty. Możesz przygotować także lekką, warzywną sałatkę z dressingiem. Smacznego!