PrzepisFitWegańska tarta czekoladowa

Wegańska tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa wcale nie musi być mega tucząca, o czym za chwilę sama się przekonasz. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować zdrową i smaczną wersję tego deseru!

Wegańska tarta czekoladowa
Pyszności

16.05.2020 | aktual.: 16.08.2020 16:37

W przygotowaniu tarty czekoladowej pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Składniki:

Spód

  1. 200 g całe migdały
  2. 3/4 szkl mąka ryżowa
  3. 1/3 szkl. ciemne kakao
  4. 1/2 szkl. olej kokosowy
  5. 1/3 szkl. syrop klonowy
  6. 1 szczypta sól

Krem

  1. 400 g tofu
  2. 1/2 szkl. masło orzechowe
  3. 1/3 szkl. syrop klonowy
  4. 200 g gorzka czekolada roztopiona

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz w blenderze: całe migdały, mąkę ryżową, ciemne kakao, syrop klonowy, olej kokosowy i sól.

Obraz

2. Powstałą mieszankę umieść w formie na tartę. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj krem. Ponownie użyj blendera, łącząc ze sobą: tofu, masło orzechowe, syrop klonowy i gorzką czekoladę w płynnej postaci.

Obraz

4. Przełóż krem na ostudzoną tartę i dokładnie rozprowadź.

Obraz

5. Udekoruj deser według upodobania. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie