Wegetariańska lasagne

Z okazji Dnia bez Mięsa przygotowaliśmy dla Ciebie wegetariańską lasagne, która stała się hitem w naszej kuchni. Kiedy ją robimy, znika z talerzy w mgnieniu oka ❤️

Obrazek
Pyszności

Do przygotowania pysznego dania użyliśmy roślinne mielone a'la wołowe marki Dobra Kaloria. Produkt ten jest w 100% naturalny,  bez dodatku konserwantów, barwników, glutaminianu oraz fosforanów.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 3 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/2 szkl. świeże oregano
  4. 2 szt. marchewki
  5. 3 szt. seler naciowy
  6. 1000 g passata pomidorowa
  7. 2 ząbki czosnek
  8. 2 opakowania mielone a'la wołowe Dobra Kaloria
  9. 1 łyżka sól
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1/2 szkl. liście bazylii

Pozostałe składniki

  1. 9 szt. makaron lasagne surowy
  2. 200 g ser mozzarella tarty
  3. 30 g ser parmezan tarty

Sos beszamel

  1. 50 g masło
  2. 3 łyżki mąka pszenna
  3. 500 ml mleko
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 szczypta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia na oliwie cebuli, marchewek, selera naciowego oraz czosnku.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: passatę pomidorową, świeżą bazylię i oregano.

Obrazek

3. Nie zapomnij również o mielonym a'la wołowe marki Dobra Kaloria, soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. W formie do pieczenia ułóż pierwszą warstwę przygotowanego farszu. Następnie dodaj sos beszamelowy i parmezan. Na wierzchu umieść surowe plastry makaronu do lasagne.

Obrazek

5. Powtórz wszystkie warstwy kilka razy. Na koniec posyp lasagne mozzarellą i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Lasagne - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥