Domowe kołacze z cukrem to drożdżowe wypieki, które pachną masłem i cynamonem. W środku delikatne, z wierzchu kusząco zapieczone. Jeśli kojarzysz je z budek na festynach czy przy centrach handlowych, dobrze znasz ten smak. Okazuje się, że są tak proste w przygotowaniu, że możesz zrobić je samodzielnie w domu. Będą idealne do kawy lub herbaty.
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 50 g roztopionego masła,
- cukier z cynamonem - do obtoczenia,
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zaczynu drożdżowego.
- Do przygotowania ciasta drożdżowego możesz użyć robota planetarnego.
- Połącz wszystkie składniki na ciasto, wyrób. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Rozwałkuj, pokrój na długie paski i owiń na wałek. Przed pieczeniem obtocz w cukrze z cynamonem.
- Piecz przez około 20 minut.
Kołacz Węgierski (Kürtőskalács) to rodzaj kołacza, nazywany często "ciastem kominowym", ma kształt walca i tradycyjnie jest wypiekany na rożnie nad żarzącym się ogniem. Po upieczeniu często obtacza się go w cukrze, cynamonie, orzechach lub innych dodatkach.