Daria Rudny-Dul

Węgierskie kołacze piekę w domu. Posypka cukrowa to początek przyjemności

Domowe kołacze z cukrem to drożdżowe wypieki, które pachną masłem i cynamonem. W środku delikatne, z wierzchu kusząco zapieczone. Jeśli kojarzysz je z budek na festynach czy przy centrach handlowych, dobrze znasz ten smak. Okazuje się, że są tak proste w przygotowaniu, że możesz zrobić je samodzielnie w domu. Będą idealne do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 50 g roztopionego masła,
  • cukier z cynamonem - do obtoczenia,

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zaczynu drożdżowego.
  2. Do przygotowania ciasta drożdżowego możesz użyć robota planetarnego.
  3. Połącz wszystkie składniki na ciasto, wyrób. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  5. Rozwałkuj, pokrój na długie paski i owiń na wałek. Przed pieczeniem obtocz w cukrze z cynamonem.
  6. Piecz przez około 20 minut.

Kołacz Węgierski (Kürtőskalács) to rodzaj kołacza, nazywany często "ciastem kominowym", ma kształt walca i tradycyjnie jest wypiekany na rożnie nad żarzącym się ogniem. Po upieczeniu często obtacza się go w cukrze, cynamonie, orzechach lub innych dodatkach.

Więcej wideo
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składnikówWłoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Nie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościamiNie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościami
Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu latKopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodziankaKremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Warstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończyWarstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy
Sprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę prosteSprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste
Zrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankęZrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankę

Wybrane dla Ciebie

Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje