Weź 4 składniki, które masz w domu. Zrobisz pyszne i szybkie ciasto

Cztery składniki, jedna miska, 25 minut pieczenia. W pół godziny przygotujesz pyszne ciasto, które zachwyci każdego. Idealne, gdy nie masz czasu krzątać się w kuchni.

Szybkie ciasto, z którego możesz zrobić roladęSzybkie ciasto, z którego możesz zrobić roladę
Źródło zdjęć: © Pixabay | RitaE

Nie przepadasz za pieczeniem, ale masz nieodpartą ochotę na ciasto? A może za pół godziny pojawią się goście i chciałabyś przywitać ich czymś naprawdę pysznym? Przedstawiamy prosty przepis na roladę, której przygotowanie zajmie ci tylko pół godziny. Wszystkie potrzebne składniki zapewne masz już w domu.

Cztery składniki, pięć minut pracy. Poznaj przepis na szybcie ciasto

Wbrew obiegowej opinii, pieczenie ciast nie wymaga specjalnych umiejętności ani długich godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy trzymać się instrukcji, nie pomijając żadnego kroku. Poznaj przepis, który bez problemu przygotuje nawet dziecko. Potrzebujesz miski, miksera albo trzepaczki, a także czterech składników, które masz już w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe ciasteczka tylko z czterech składników. Banalny przepis

Najprostsze ciasto na świecie

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • łyżka rozpuszczonego masła lub oleju,
  • szczypta soli (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Do miski wbij jajka i miksuj je przez krótką chwilę.
  2. Dodaj do nich szczyptę soli, mleko oraz masło lub olej.
  3. Dosyp mąki i miksuj całość aż do połączenia się wszystkich składników.
  4. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
  5. Blachę z ciastem włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C. Piecz przez 25 minut.

Prosty krem do ciasta. Goście będą pytać o przepis

Z tak przygotowanego ciasta możesz przyrządzić pyszną roladę. Możesz wypełnić ją dżemem, bitą śmietaną czy dekadenckim kremem, który zachwyci wszystkich gości.

Dekadencki krem różany

Składniki:

  • 250 gramów mascarpone,
  • 200 gramów białej czekolady,
  • 50 gramów cukru pudru,
  • świeże maliny,
  • konfitura lub woda różana.

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połam na kostki i rozpuść ją w kąpieli wodnej.
  2. Mascarpone przełóż do miski i dodaj cukier puder.
  3. Kiedy rozpuszczona czekolada nieco ostygnie, wlej ją do mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Do czekoladowo-serowej masy dodaj dwie łyżki wody różanej lub dwie łyżki konfitury. Gotowy krem włóż do zamrażarki na 5 minut. W tym czasie nieco stężeje.
  5. Rozprowadź krem na ostudzonym cieście, do środka dodaj maliny. Ciasto zawiń w roladę. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟