Weź 4 składniki, które masz w domu. Zrobisz pyszne i szybkie ciasto
Cztery składniki, jedna miska, 25 minut pieczenia. W pół godziny przygotujesz pyszne ciasto, które zachwyci każdego. Idealne, gdy nie masz czasu krzątać się w kuchni.
10.08.2023 | aktual.: 10.08.2023 18:07
Nie przepadasz za pieczeniem, ale masz nieodpartą ochotę na ciasto? A może za pół godziny pojawią się goście i chciałabyś przywitać ich czymś naprawdę pysznym? Przedstawiamy prosty przepis na roladę, której przygotowanie zajmie ci tylko pół godziny. Wszystkie potrzebne składniki zapewne masz już w domu.
Cztery składniki, pięć minut pracy. Poznaj przepis na szybcie ciasto
Wbrew obiegowej opinii, pieczenie ciast nie wymaga specjalnych umiejętności ani długich godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy trzymać się instrukcji, nie pomijając żadnego kroku. Poznaj przepis, który bez problemu przygotuje nawet dziecko. Potrzebujesz miski, miksera albo trzepaczki, a także czterech składników, które masz już w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostsze ciasto na świecie
Składniki:
- 5 jajek,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- łyżka rozpuszczonego masła lub oleju,
- szczypta soli (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Do miski wbij jajka i miksuj je przez krótką chwilę.
- Dodaj do nich szczyptę soli, mleko oraz masło lub olej.
- Dosyp mąki i miksuj całość aż do połączenia się wszystkich składników.
- Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Blachę z ciastem włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C. Piecz przez 25 minut.
Prosty krem do ciasta. Goście będą pytać o przepis
Z tak przygotowanego ciasta możesz przyrządzić pyszną roladę. Możesz wypełnić ją dżemem, bitą śmietaną czy dekadenckim kremem, który zachwyci wszystkich gości.
Dekadencki krem różany
Składniki:
- 250 gramów mascarpone,
- 200 gramów białej czekolady,
- 50 gramów cukru pudru,
- świeże maliny,
- konfitura lub woda różana.
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na kostki i rozpuść ją w kąpieli wodnej.
- Mascarpone przełóż do miski i dodaj cukier puder.
- Kiedy rozpuszczona czekolada nieco ostygnie, wlej ją do mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do czekoladowo-serowej masy dodaj dwie łyżki wody różanej lub dwie łyżki konfitury. Gotowy krem włóż do zamrażarki na 5 minut. W tym czasie nieco stężeje.
- Rozprowadź krem na ostudzonym cieście, do środka dodaj maliny. Ciasto zawiń w roladę. Podawaj oprószone cukrem pudrem.