Weź jagody i zrób jedną rzecz zanim je zamrozisz. Tak szybko rozwiążesz irytujący problem

Sezon na jagody w pełni, dlatego dziś przychodzę z przydatną poradą kuchenną. Dzięki jednej prostej czynności zamrozisz je w idealny sposób. Efekt? Koniec ze zbitą i mało zachęcającą bryłą owocową!

ObrazekJak mrozić jagody?/źródło: LoloStock/Adobe Stock, marcin jucha/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Wraz z końcem czerwca w naszym kraju ruszył sezon na jagody. W pysznych owocach drzemie ogromny potencjał, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Moim osobistym faworytem są domowe jagodzianki. Z kolei moje maluchy kochają omlety na słodko, dlatego zawsze staram się łączyć je z sezonowymi owocami. I obecnie w naszej kuchni rządzą właśnie jagody. Owoce te możesz wykorzystać również przy deserach. Jednocześnie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z nich obłędny farsz na słodko do naleśników oraz pierogów.

Oczywiście świeże owoce smakują najlepiej, ale warto zrobić sobie mały zapas w zamrażarce na "czarną godzinę". Kiedy będzie już po sezonie, na pewno prędzej czy później dopadnie nas zachcianka na jagody. I właśnie tu pojawia się kluczowy problem. Okazuje się, że mało kto potrafi zrobić to w dobry sposób.

Obrazek
Domowe jagodzianki to najlepszy przepis pod słońcem/źródło: Marek/Adobe Stock

Mrozisz jagody? Koniecznie sprawdź, czy robisz to dobrze

Mogłoby się wydawać w pierwszej chwili, że to nic trudnego. Umyte i osuszone jagody przesypujesz do woreczków lub specjalnych pojemników, po czym wkładasz do zamrażarki i gotowe.

I choć w teorii wszystko brzmi fajnie, to w praktyce przeżyjesz niemałe rozczarowanie. Dlaczego? Otóż po wyjęciu zamrożonych w ten sposób jagód, nie masz co liczyć na smaczne owoce, które będą nadawać się do dalszej pracy. Ze względu na dużą ilość soków, zamrożone jagody zamienią się w zbitą bryłę. A co za tym idzie, będziesz mieć bardzo ograniczone pole do działania. Tak naprawdę owoce w takiej postaci będą nadawać się wyłącznie do przygotowania domowego koktajlu lub sosu. A przecież nie o to tu chodzi.

O czym warto pamiętać przed zamrożeniem jagód?

Na szczęście mam i dobrą wiadomość. Całemu zjawisku łatwo zapobiec. W jaki sposób? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest dwuetapowe mrożenie jagód. Na czym ono polega? Na początek ułóż na blacie większy pojemnik, który koniecznie wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozsyp w środku dobrze umyte i osuszone owoce. Pamiętaj jednak, że owoce pod żadnym pozorem nie mogą leżeć na sobie warstwo. Co więcej, lepiej, żeby w ogóle się nie dotykały. W przeciwnym wypadku się skleją i Twoje działania pójdą i tak na marne. Owoce w takiej formie mroź przez kilka godzin.

Z kolei drugi etap to nic innego, jak przełożenie wstępnie zamrożonych jagód do mniejszych pojemników lub woreczków. I to wszystko. Dzięki temu patentowi jagody po rozmrożeniu będą wyglądać jak świeże owoce. Koniec z nieapetyczną bryłą, która tylko odstrasza, zamiast zachęcać do pracy w kuchni. Chyba się ze mną zgadzasz?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej