Weź jagody i zrób jedną rzecz zanim je zamrozisz. Tak szybko rozwiążesz irytujący problem
Sezon na jagody w pełni, dlatego dziś przychodzę z przydatną poradą kuchenną. Dzięki jednej prostej czynności zamrozisz je w idealny sposób. Efekt? Koniec ze zbitą i mało zachęcającą bryłą owocową!
15.07.2023 | aktual.: 15.07.2023 10:39
Wraz z końcem czerwca w naszym kraju ruszył sezon na jagody. W pysznych owocach drzemie ogromny potencjał, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Moim osobistym faworytem są domowe jagodzianki. Z kolei moje maluchy kochają omlety na słodko, dlatego zawsze staram się łączyć je z sezonowymi owocami. I obecnie w naszej kuchni rządzą właśnie jagody. Owoce te możesz wykorzystać również przy deserach. Jednocześnie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z nich obłędny farsz na słodko do naleśników oraz pierogów.
Oczywiście świeże owoce smakują najlepiej, ale warto zrobić sobie mały zapas w zamrażarce na "czarną godzinę". Kiedy będzie już po sezonie, na pewno prędzej czy później dopadnie nas zachcianka na jagody. I właśnie tu pojawia się kluczowy problem. Okazuje się, że mało kto potrafi zrobić to w dobry sposób.
Nie przegap również: Większość nie zdaje sobie sprawy. Jeśli zbierasz w lesie jagody, możesz dostać gigantyczny mandat
Mrozisz jagody? Koniecznie sprawdź, czy robisz to dobrze
Mogłoby się wydawać w pierwszej chwili, że to nic trudnego. Umyte i osuszone jagody przesypujesz do woreczków lub specjalnych pojemników, po czym wkładasz do zamrażarki i gotowe.
I choć w teorii wszystko brzmi fajnie, to w praktyce przeżyjesz niemałe rozczarowanie. Dlaczego? Otóż po wyjęciu zamrożonych w ten sposób jagód, nie masz co liczyć na smaczne owoce, które będą nadawać się do dalszej pracy. Ze względu na dużą ilość soków, zamrożone jagody zamienią się w zbitą bryłę. A co za tym idzie, będziesz mieć bardzo ograniczone pole do działania. Tak naprawdę owoce w takiej postaci będą nadawać się wyłącznie do przygotowania domowego koktajlu lub sosu. A przecież nie o to tu chodzi.
O czym warto pamiętać przed zamrożeniem jagód?
Na szczęście mam i dobrą wiadomość. Całemu zjawisku łatwo zapobiec. W jaki sposób? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest dwuetapowe mrożenie jagód. Na czym ono polega? Na początek ułóż na blacie większy pojemnik, który koniecznie wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozsyp w środku dobrze umyte i osuszone owoce. Pamiętaj jednak, że owoce pod żadnym pozorem nie mogą leżeć na sobie warstwo. Co więcej, lepiej, żeby w ogóle się nie dotykały. W przeciwnym wypadku się skleją i Twoje działania pójdą i tak na marne. Owoce w takiej formie mroź przez kilka godzin.
Z kolei drugi etap to nic innego, jak przełożenie wstępnie zamrożonych jagód do mniejszych pojemników lub woreczków. I to wszystko. Dzięki temu patentowi jagody po rozmrożeniu będą wyglądać jak świeże owoce. Koniec z nieapetyczną bryłą, która tylko odstrasza, zamiast zachęcać do pracy w kuchni. Chyba się ze mną zgadzasz?
To też może Cię zainteresować: Za jagody trzeba zapłacić krocie. Ale cena za jagodzianki u Gessler sprawi, że złapiesz się za głowę