Weź łyżeczkę zielonego proszku i 3 tabletki. Powstanie koktajl, po którym kilogramy lecą jak szalone

Ten koktajl to prawdziwe zdrowie w płynie. Jego wpływ na organizm jest wręcz zbawienny. Pija go i poleca sama Ewa Wachowicz, co mówi chyba sobie za siebie, prawda? Zobacz przepis i umieść ten napój na liście swoich żywieniowych rytuałów, a twoje ciało ci podziękuje. 

ObrazekZielony koktajl Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva, Facebook

Koktajl autorstwa Ewy Wachowicz, jednej z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskiej sceny kulinarnej, to mieszanka zielonego jęczmieniu i chlorelli. Można go stosować jako formę detoksu — diety koktajlowej, często polecanej przez dietetyków nie tylko jako element pozytywnego wpływu na ogólną kondycję organizmu, ale również walki z nadprogramowymi kilogramami.

Chlorella i zielony jęczmień na zdrowie

Obrazek
Koktajl Ewy Wachowicz to duże wsparcie dla organizmu - Pyszności; foto: Canva

Ewa Wachowicz, poza zdradzeniem receptury na koktajl i sposobu jego przyrządzania, wytłumaczyła też dokładnie, na czym polega sekret jego prozdrowotnego działania. Składniki? Sam przyznasz, że nie są zbyt znane, dlatego warto przeczytać słowa restauratorki, żeby co nieco się rozjaśniło. Oto co o swoim napoju powiedziała Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu "Ewa gotuje":

- Chlorella oraz zielony jęczmień to doskonałe składniki, jeśli chcemy "wymieść" toksyny z organizmu i wspomóc odchudzanie. Chlorella pomaga oczyszczać jelito grube, a co więcej chroni wątrobę i powoduje, że krew jest oczyszczona. To wszystko przyczynia się do tego, że wyglądamy i czujemy się doskonale. Wzmocniona zostaje też nasza odporność. Z kolei zielony jęczmień jest bogaty w błonnik, który wspomaga proces oczyszczania organizmu. Co więcej, przyczynia się do poprawy wyglądu skóry.

Warto do niej dodać jeszcze to, czym naprawdę jest ta enigmatyczna chlorella. Jest to alga japońska, charakteryzująca się unikatowymi właściwościami detoksykującymi. W Polsce dostępna jest w formie tabletek, i to właśnie z nich w swoim przepisie skorzystała prowadząca "Ewa gotuje".

Zielony koktajl Ewy Wachowicz

Obrazek
Koktajl Ewy Wachowicz to duże wsparcie dla organizmu - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • 1 łyżeczka mielonego jęczmienia zielonego,
  • 3 tabletki chlorelli,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 szklanka wody,
  • kurkuma,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, zielony jęczmień, chlorellę i sok z cytryny umieść w mikserze. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Dopraw koktajl odrobiną kurkumy i pieprzu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"