Weź ogórki i zrób mizerię do słoików. Będziesz mógł jeść ją przez cały rok
Mizeria to obłędnie pyszna surówka do obiadu. Jednak nie musimy przyrządzać jej za każdym razem od postaw. Możemy zrobić mizerię w słoikach i w razie potrzeby sięgać po nią, odkręcać słoik i delektować się smakiem. Jak zrobić mizerię do słoików? Podpowiadamy.
08.07.2023 | aktual.: 08.07.2023 10:07
Masz nadmiar ogórków gruntowych i nie masz pomysłu jak je wykorzystać? Przychodzimy z pomocą. Ten przepis to istny strzał w dziesiątkę. Mizeria to ukochana surówka Polaków. W tej wersji również smakuje idealnie. Jak ją przygotować, by móc cieszyć się szybkim dodatkiem do obiadu? To wcale nie jest takie trudne.
Mizeria do słoików. Obłędnie pyszny dodatek do obiadu, który skradnie serca członków całej rodziny
Mizeria z gruntowych ogórków to pyszna i popularna surówka, która podawana jest na różne sposoby. Jedni wolą, by była kwaśniejsza, więc dodają więcej octu. Inni zaś stawiają na bardzo dużą ilość pieprzu, a nawet cukru. Jednak na mizerię w słoikach stawia niewiele osób. A to spory błąd, ponieważ smakuje równie dobrze i jest szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- niecały litr wody,
- 2 łyżki soli,
- 1,5 łyżki cukru,
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego,
- kilka ziaren pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj ogórki, a następnie obierz je, poszatkuj na plastry i posyp solą.
- Zagotuj wodę z cukrem, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.
- Umyj dokładnie i wyparz słoiki, a następnie ułóż w nich ogórki i zalej je gorącą zalewą. Zamknij słoiki i pasteryzuj przez 20 minut w temperaturze 85 stopni Celsjusza.
Czy ogórki są zdrowe? Mają wiele fantastycznych właściwości
Ogórki warto jeść z wielu różnych względów. Przede wszystkim zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, regulują ciśnienie krwi oraz korzystnie oddziałują na układ pokarmowy.
Ponadto oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz są pomocne w odchudzaniu. Zawierają niewiele kalorii, a można wyczarować z nich wiele interesujących dań.