Widzisz takiego pomidora w sklepie? Lepiej omijaj szerokim łukiem

Pomidory są stałym elementem naszego menu. Ale czy wiesz, które kupować najlepiej? A z jakich powinieneś od razu zrezygnować? Okazuje się, że całą prawdę powie nam sam...pomidor. Jak to jest możliwe?

ObrazekKupując pomidory, koniecznie zwróć uwagę na jeden istotny detal
Marzena Pęcak

Na pewno nie jeden raz na twojej liście zakupów znalazły się pomidory. I tu pojawia się kluczowe pytanie, na jakiej zasadzie je wybierałeś? Brałeś pod uwagę ich wielkość, kolor, a może twardość? Pewnie nawet nie zaprzątałeś sobie głowy zieloną szypułką, która wydaje się zbędna. Jak się jednak okazuje, to poważny błąd.

To właśnie ten niepozorny element mówi bardzo o wiele o stanie pomidora. Jak to jest możliwe i jak interpretować jego brak? Już za moment wszystko stanie się jasne, dlatego usiądź wygodnie i przeczytaj ten artykuł do końca. Zebrane poniżej informacje na pewno się przydadzą przy kolejnych zakupach.

Pomidor z czy bez szypułki?

Idąc na zakupy, masz do wyboru całą masę produktów. Nie inaczej jest w przypadku pomidorów. Możesz kupić przeróżne odmiany, które różnią się wielkością, barwą i twardością. I to głównie na tych aspektach się skupiamy.

Oczywiście jesteśmy świadomi, że możemy kupić też pomidory bez lub z szypułką. Ale jakoś nigdy nie wydawało się nam to istotną kwestią. W tym miejscu muszę się do czegoś przyznać. Sama częściej decydowałam się zakup pomidorów bez szypułek, bo i tak wiedziałam, że po zakupach się ich pozbędę. Wydawało mi się wręcz, że ten w sprytny sposób zaoszczędzam sobie pracy. Ale od dziś koniec z tym!

Obrazek
Podczas zakupów kupuj zawsze pomidory z zieloną szypułką lub gałązką/źródło: Dhie, Dyah Rina Anggraini's

Tak naprawdę to właśnie ten szczegół powinien decydować o ostatecznym wyborze pomidorów. Dlatego, zamiast skupiać się na wielkości, czy kolorze, w pierwszej chwili sprawdźmy, czy produkt, który nas interesuje, ma szypułkę. Dlaczego to takiego ważne? Śpieszę z wyjaśnieniami.

Szypułka w pomidorze ma ogromne znaczenie.

Od dziś kupuj pomidory tylko z zieloną szypułką lub gałązką. I to z kilku powodów. Po pierwsze, nie wiem, czy wiesz, ale zielone szypułki są odrywane od pomidorów nie bez przyczyny. Otóż w ten sposób wydłuża się ich żywotność. A taki czynnik ma ogromne znaczenie zwłaszcza w sklepach, gdzie towar będzie dłużej nadawał się do sprzedaży.

Co więcej, pourywane szypułki mogą świadczyć o tym, że pomidory przebyły długą drogę, zanim trafiły na sklepowe półki. W ten sposób eliminuje się powstawanie potencjalnych uszkodzeń pomidorów, które mogą powstać w trakcie transportu. Pomidory są bardzo delikatne, a twarda końcówka szypułki może w łatwy sposób je uszkodzić.

Z kolei decydując się na zakupy pomidorów z zieloną końcówką, masz pewność, że jest to produkt pierwszej świeżości. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że taki element świadczy zapewne, że pomidor pochodzi z polskiej uprawy. Rodzime pomidory zazwyczaj sprzedawane są właśnie w takiej formie.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy zdawałeś sobie sprawę, jak ważną rolę pełni szypułka w przypadku pomidora. Zwracałeś w ogóle na nią uwagę podczas zakupów?

Wybrane dla Ciebie
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować