PrzepisWieczorem wymieszaj składniki, rano upiecz chleb. Zapach rozniesie się po domu

Wieczorem wymieszaj składniki, rano upiecz chleb. Zapach rozniesie się po domu

Nie ma nic lepszego o poranku niż zapach domowego chleba. Przygotowywanie domowego pieczywa w ostatnich latach stało się bardzo modne. Nic dziwnego. Ceny w piekarniach są coraz wyższe. Coraz trudniej jest również znaleźć chleb dobrej jakości bez sztucznych dodatków. Jeśli masz ochotę na bochenek rumianego wyrośniętego domowego chleba, wypróbuj przepis na nocny chleb.

Pyszności - Fot. dziejesiewp.pl
Pyszności - Fot. dziejesiewp.pl
Katarzyna Gileta

03.02.2023 09:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak sama nazwa wskazuje, przygotowanie tego chleba zaczynamy wieczorem. Wtedy mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy je do lodówki. W czasie kiedy ty będziesz smacznie spać, ciasto będzie rosło. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i wstawić bochenek. A po godzinie możesz się już cieszyć smakiem pysznego domowego chleba.

Nocny chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, która prowadzi bloga Kulinarna chwila.

Chleb nocny - przepis

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g łuskanych pestek słonecznika
  • 500 ml letniej wody
  • 25 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Jak przygotować chleb nocny? Wieczorem pokrusz drożdże w szklance, dodaj cukier i 2-3 łyżki ciepłej wody i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, pestki słonecznika, wlej rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę i olej. Następnie  dokładnie wymieszaj tak, żeby połączyły się wszystkie składniki.

Nakryj miskę folią i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rano przełóż ciasto na oprószony blat mąką i kilka razy zagnieć, formując kształt bochenka chleba. Ciasto musi 30 minut poleżakować w temperaturze pokojowej.  Do piekarnika wstaw puste naczynie żaroodporne i nagrzej do 250 st. C.

Po tym czasie ostrożnie wyjmij naczynie, zdejmij pokrywkę. Do naczynia przełóż uformowane ciasto. Przykryj naczynie i ponownie wstaw do piekarnika. Chleb nocny piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 220 st. C. W połowie pieczenia zdejmij pokrywę.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami: