Wielkanocna purpurowa zupa

Pyszna zupa w fioletowej odsłonie z chrzanowym dipem zrobi furorę podczas tegorocznych świąt Wielkanocnych. Nie możesz tego przegapić ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 50 g masło
  2. 2 szt. cebula
  3. 1/3 szkl. szczypiorek posiekany
  4. 1/2 szt. seler
  5. 1 łyżka kminek cały
  6. 1/2 szt. czerwona kapusta
  7. 1 szt. jabłko
  8. 2 łyżki ocet winny
  9. 1 l bulion warzywny lub drobiowy
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1 łyżeczka pieprz

Chrzanowy dip

  1. 3 łyżki śmietana 18%
  2. 2 łyżki chrzan

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz masło, cebulę, cały kminek, seler i jabłko.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: czerwoną kapustę, bulion, ocet winny, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj, po czym gotuj pod przykryciem 30 minut.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj chrzanowy dip, łącząc chrzan i śmietankę.

Obrazek

4. Po pół godziny zblenduj zawartość garnka. Przed podaniem udekoruj przy pomocy dipu i szczypiorku.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców