PrzepisWielkanocne babeczki "gniazdka"

Wielkanocne babeczki "gniazdka"

Wielkanocne babeczki "gniazdka" to nasza wyjątkowa propozycja dla maluchów z okazji zbliżającej się Wielkanocy. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a ukryta w środku niespodzianka i kolorowe dodatki, na pewno skradną serce każdego malca!

Wielkanocne babeczki "gniazdka"
Pyszności

05.04.2020 | aktual.: 07.04.2020 12:26

Składniki:

Babeczki

  1. 2 szt. jajka
  2. 80 g cukier biały
  3. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  4. 80 g cukier trzcinowy
  5. 100 g mąka
  6. 1 łyżeczka proszek do pieczenia płaska
  7. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  8. 1 szczypta sól
  9. 40 g kakao
  10. 70 ml olej
  11. 120 ml maślanka

Pozostałe składniki

  1. 12 szt. jajka czekoladowe
  2. 1/3 szkl. posypka czekoladowa
  3. 20 szt. cukrowe jajka

Krem maślany

  1. 250 g masło miękkie
  2. 2 szkl. cukier puder
  3. 1/2 szkl. kakao
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników: mąki, kakao, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i soli.

Obraz

2. W osobnej misce połącz jajka, biały i brązowy cukier. Następnie dodaj powoli olej i ekstrakt waniliowy.

Obraz

3. Na koniec dodaj mieszankę suchych składników i maślankę. Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Obraz

4. Powstałą mieszankę przelej do foremek na muffinki. Do każdej przegródki dodaj jajko czekoladowe. Babeczki piecz przez 20 minut, w temp. 180 stopni Celsjusza.

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj krem maślany. W tym celu zmiksuj: miękkie masło, ekstrakt waniliowy, kakao, oraz cukier puder.

Obraz

6. Powstały krem przenieś do rękawa cukierniczego i rozprowadź na ostudzonej babeczce, tworząc dwa okręgi. Posyp posypką czekoladową.

Obraz

7. Teraz dodaj cukrowe jajka. I gotowe!

Obraz
Wybrane dla Ciebie