Wielkanocne babeczki "gniazdka"

Wielkanocne babeczki "gniazdka" to nasza wyjątkowa propozycja dla maluchów z okazji zbliżającej się Wielkanocy. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a ukryta w środku niespodzianka i kolorowe dodatki, na pewno skradną serce każdego malca!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Babeczki

  1. 2 szt. jajka
  2. 80 g cukier biały
  3. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  4. 80 g cukier trzcinowy
  5. 100 g mąka
  6. 1 łyżeczka proszek do pieczenia płaska
  7. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  8. 1 szczypta sól
  9. 40 g kakao
  10. 70 ml olej
  11. 120 ml maślanka

Pozostałe składniki

  1. 12 szt. jajka czekoladowe
  2. 1/3 szkl. posypka czekoladowa
  3. 20 szt. cukrowe jajka

Krem maślany

  1. 250 g masło miękkie
  2. 2 szkl. cukier puder
  3. 1/2 szkl. kakao
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników: mąki, kakao, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i soli.

Obrazek

2. W osobnej misce połącz jajka, biały i brązowy cukier. Następnie dodaj powoli olej i ekstrakt waniliowy.

Obrazek

3. Na koniec dodaj mieszankę suchych składników i maślankę. Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Obrazek

4. Powstałą mieszankę przelej do foremek na muffinki. Do każdej przegródki dodaj jajko czekoladowe. Babeczki piecz przez 20 minut, w temp. 180 stopni Celsjusza.

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj krem maślany. W tym celu zmiksuj: miękkie masło, ekstrakt waniliowy, kakao, oraz cukier puder.

Obrazek

6. Powstały krem przenieś do rękawa cukierniczego i rozprowadź na ostudzonej babeczce, tworząc dwa okręgi. Posyp posypką czekoladową.

Obrazek

7. Teraz dodaj cukrowe jajka. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji